Belföld

Támad az árvíz! Mezőörsnél gátat építenek – Fotók!

A Dunántúlon rengeteg területet öntött el a belvíz, Mezőörsnél gátat kell építeni, hogy megelőzzék a katasztrófát.

Munkatársunk a helyszínről közölte: Mezőörsön az egész falu összefogott az árvíz elleni védekezésben. A katasztrófavédelem szakemberei mellett a lakosok is segédkeznek a gát építésében. Többen a falu másik végéből is érkeztek homokzsákot pakolni, ahová már nem érhet el az áradat. Tudósítónk elmondása alapján több száz homokzsákot szállítottak a helyszínre, s a tűzoltóság járműveit is bevetették az építkezéshez.

Dobos Viktória, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője elmondta: mintegy 200 méter hosszan építik ki a nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) a Fő utcán.

A Cuhai Bakony-ér legutóbb három évvel ezelőtt, 2010-ben áradt meg, s öntötte el a falut. A levonuló árhullám milliós károkat okozott. A gátat, mely 1954-ben építettek 2010-ben bontották el, mivel annak egy bizonyos része magánterületen húzódott.

13.00 – A lehullott csapadék hatására valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület – közölte a vízügyi szolgálat.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott vasárnap déli jelentése szerint az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben.

Magyarország dunántúli síkvidéki területein 20-30, az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában. Az Alföldön a két nap alatt lehullott 15-25 milliméternyi eső elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

10.03 – Négy megye tizenhét településén árvízi védekezést, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap.

Hajdú Márton tájékoztatása szerint a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala magyarországi szakaszain összesen 912 kilométeren elsőfokú, míg a Hortobágy-Berettyón 86 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vasárnap reggeli adatok szerint a belvízzel elöntött terület országosan 80 700 hektár, 11 vízügyi igazgatóság területén 27 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert ezeken a területeken egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat.

Nyolc megyében a heves zivatarok, hat megyében a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik