Belföld

Árvízi védekezés Fejér megyében

Jelentősen megemelkedett a vízszint Fejér megyében a nagy mennyiségű csapadék és hóolvadás miatt. A megyében március 31-én, vasárnap két helyszínen, Székesfehérváron és Bodajkon volt szükség közvetlen védekezésre.

A hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységeket, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületeket emellett több alkalommal kérték segítségül olyan ingatlanokhoz, ahol a problémát a vízelvezető árkok átereszeinek eldugulása okozta, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy a belvíz és a csapadékvíz hatékony, szabályozott elvezetése, a károk megelőzése érdekében rendkívül fontos a belterületi árokrendszerek takarítása.

Közvetlen védekezésre két helyen van szükség Fejér megyében-mondta a megyei katasztrófavédelmi szóvivő,Szabó-Bisztricz Anett a Fehérvár24-nek. Székesfehérváron a Gaja-patak megemelkedett vízszintje folyamatosan visszaduzzasztja a Lugosi-árok vizét, amely a maroshegyi városrész vizét gyűjti össze és vezeti a Gajába. Ezért az önkormányzat védekezési feladatokat végez a Székely utcai zártkerti ingatlanokban élők védelme érdekében, és a Lugosi árok vizét szivattyúkkal emelik át a Gaja-patak felé.

A Mór-Bodajk vízfolyás vízgyűjtő területén is jelentősen megemelkedett a vízszint, amely Bodajkon egy családi házat közvetlenül veszélyeztet, ezért az érintett ingatlan védelme érdekében vasárnap 500-600 homokzsákot helyeztek ki, és a vízfolyás mellett nyúlgátat építetett az önkormányzat, amelyben a környező önkéntes tűzoltó egyesületek és a településről 40-50-en vettek részt. Délután összeült a móri járás helyi védelmi bizottsága is, és amennyiben szükségessé válik, gondoskodnak az érintett családi ház lakóinak elhelyezéséről. Bodajk önkormányzata emellett felkészült az esetleges lokális védekezésre is a település mélyebben fekvő ingatlanjainak védelme érdekében.

A Gaja-patak vízszintjének megemelkedése miatt Bakonycsernyén is felkészültek a védekezésre. A település védelmét jelenleg a 2012-ben megépített védmű biztosítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik