Belföld

Újabb havazás jön, de ónos eső is lesz

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Három északkeleti megyében eshet a hó megint – akár 20 centi. Ónos eső és hófúvás is okozhat gondokat a közlekedésben.

Hajnalban, reggel az Alföld és Pest megye északi részén és az Északi-középhegységben átmenetileg előfordulhat néhol kisebb ónos eső.

Az Északi-középhegység vidékein estig többnyire havas eső, havazás valószínű. Többfelé tapadó hóra kell számítani. Főként a Börzsöny térségében, Nógrád megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén északnyugati részén és Heves hegyvidéki területein halmozódhat fel számottevő mennyiségű friss hó. Ezeken a területeken 5-20 cm hó várható, ami az alacsonyabban fekvő területeken sokfelé olvadni fog. E három megyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Kora délelőttig Pest megyében is számítani kell hó, majd havas eső, néhol ónos eső előfordulására.

Az Alföldön megerősödhet a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 1 és 7 fok között, a déli és keleti megyékben azonban 8 és 12 fok között várható, a határvidékeken lesz a legmelegebb. Késő este 0, +5 fokra számíthatunk.

Nem ajánlott útra kelni a PIlis környékén

Több megyében újra havazik, Pest megyében hófúvások nehezítik a közlekedést, a hegyvidéki szakaszokon csak nehezebben lehet közlekedni .

Az Útinform reggel hatkor azt jelentette, hogy újra havazik Pest, Nógrád és Heves megye területén, Komárom-Esztergom és Fejér megyében pedig havas eső esik.

A Dunakanyarban, a Pilisben és a Zsámbéki-medencében a szél ismét hordja a havat, a társaság munkagépei hajnal óta folyamatosan dolgoznak ezeken a hegyvidéki szakaszokon is, ennek ellenére Pilisszentkereszt és Dobogókő körzetében a szórás ellenére havas, hóátfúvásos a burkolat, oda most még nem tanácsos elindulni – figyelmeztetettek a közleményben.

A 2-es főúton Szendehelynél már több kamion is félreállt, mivel az emelkedőkön csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak túljutni.

A Dunántúl nagy részén, a Duna-Tisza közén, a Jászságban és az Északi-középhegységben eső áztatja az utakat, de miután a hőmérséklet fagypont körüli, nem fagyott le.

A közútkezelő több mint 400 munkagéppel dolgozik az utakon, de arra kéri az autósokat, hogy a havas területeken fokozott óvatossággal vezessenek, csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Pest megyében, főleg a hófúvásban érintett szakaszokon, továbbá a hegyvidéki utakon lehetőség szerint egyelőre még ne induljanak el.

Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik