Belföld

Szamarakat azonosít a kormány

Chippel jelölik meg ezentúl a lovakat, az elektronikus azonosításhoz útlevél is jár. A szakma négy éve várt a rendeletre. A szamarak és az öszvérek sem maradnak ki a sorból.

Főképpen elektronikus azonosítóval, csippel jelölik majd a lovakat és a lóféléket az egyedi azonosítást, nyilvántartást és nyomon követést szabályozó, a kormány által már elfogadott rendelet hatályba lépése után – közölte honlapján a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A közlemény szerint az új azonosítási rendszer és az életre szóló azonosító okmány biztosítja a lófélék – ló, szamár, öszvér – nyilvántartásával, törzskönyvezésével és szállításával kapcsolatos információkat. A tarkószalagba beültetett csippel lehetővé válik a lovak kíméletes, állatvédelmi szempontból aggálymentes jelölése – indokolták. „A magyar lótenyésztési hagyományokra tekintettel” azonban a törzskönyvezett lófélék esetében az alternatív jelölési módszerek is megmaradnak, így például a bélyegzés és sütés továbbra is alkalmazhatók lesznek – hívta fel a figyelmet a VM.


Fotó: AFP

A ló tulajdonosa az állat hat hónapos koráig vagy az elválasztásáig köteles elvégeztetni a jelölést, amihez – a csipen túl – egy, a ló jelölését és azonosítását igazoló lóútlevelet is kap. Az iratot a törzskönyvet vezető tenyésztő szervezet, a nem törzskönyvezettekét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adja ki. A hatósági bizonyítvány egész életre szól, az állat elhullása esetén vissza kell juttatni a lóútlevelet kibocsátó szervnek – hangsúlyozta a minisztérium.

A csippel történő jelölést a szolgáltató állatorvos vagy az állatorvosi asszisztens, az alternatív jelölést a lóútlevelet kibocsátó szervezet más megbízottja is végezheti. Ennek ára – a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének (MLOSZ) honlapja alapján – ismeretlen származású ló esetén valamivel több mint 7800 forintba kerül, míg ismert származású, nem egyesületi ló esetében 4000 ezer forintot kell fizetniük a tulajdonosoknak. Ehhez jön még hozzá a transzponder (chip) ára, ami 1000 forint.

Dr. Mihók Sándor, a szövetség elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, üdvözlik a tárca döntését, négy éve várnak arra, hogy kormányrendelet szülessen az állatok elektronikus úton történő jelölésről. Szerinte a chipes módszer lényegesebb egyszerűbb és egyértelműbb helyzetet teremt a szakma számára, meggyorsítja a folyamatokat és könnyebbé teszi az azonosítást.

A kutyákkal kezdték
Hasonló kormányrendelet jelent meg tavaly ősszel, de akkor a négy hónaposnál idősebb kutyák gazdáinak írták elő kedvencük elektronikus, egyedi chippel való megjelölését a könnyebb nyilvántartás érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium idén január elsejéig adott időt az ebtulajdonosoknak, hogy elvégeztessék az állatorvosi beavatkozást. Azt, aki ezt elmulasztotta volna, az Állatvédelmi Hatóság – alapesetben – 15 ezer forintra büntetheti.

Nem a mostani az első eset, hogy a páratlanujjú patások felkeltik a kormány figyelmét. Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly júliusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kötelezte arra az iskolákat és a kórházakat, hogy számolják össze, hány ló tartozik hozzájuk. Az Emmi azzal az indoklással küldte ki az összeírásra kötelező levelet, hogy az érintett minisztereknek az egységes vagyongazdálkodás érdekében javaslatot kell tenniük egy állami lovaságazati vagyonkataszter létrehozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik