Belföld

Sima kétharmada lenne a Fidesznek

A Századvég 44 százalékot mér a Fidesznek – ez az új rendszerben minősített többség.

2013. márciusban a választókorúak 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, így a választási aktivitás lényegében január óta nem változott, továbbra is alacsonynak mondható – ez derül ki a Századvég friss felméréséből.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya megegyezik a februárban mértekkel, jelenleg is a megkérdezettek 44 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 24 százalék, stabil. A legnagyobb ellenzéki erő, az MSZP az előző hónapban mérttel megegyezően továbbra is 14 százalékon áll. A Jobbik és az LMP támogatottsága kis mértékben csökkent ebben a közegben, előbbire 8, utóbbira 2 százalék voksolna. Az Együtt 2014 támogatottsága 2013 márciusában 6 százalékos a teljes népesség körében, a Demokratikus Koalícióra és az egyéb pártokra a lakosság 1-1 százaléka adná a szavazatát.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 44, az MSZP 28 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága 15, az LMP-é 3 százalék. Ebben a dimenzióban az Együtt 2014-re 8 százalék voksolna, a Demokratikus Koalíciót, illetve egyéb pártokat 1-1 százalék juttatná a parlamentbe.

Ismerve az új választási törvényt, ez sima kétharmadot jelentene a 2014-es Országgyűlésben.

A mandátumok fele egyéniben dől el, ráadásul egyetlen fordulóban, ahol a legtöbb szavazatot szerző jelölt nyer helyet a parlamentben. A 15 százalékos Jobbikkal nyilván egyik oldal sem köt választási együttműködést, így ha az összes többi ellenzéki beáll is egy-egy jelölt mögé, akkor sem érik el a fideszesek 44 százalékát. Következésképpen a mért támogatás mellett szinte az összes egyéni mandátumot Orbán seperné be, és a listás mandátumok közel fele is a narancsosokhoz kerülne.

A Tárkinál is

A minapi Tárki-kutatás hasonló eredményre jutott.

A választásukban bizonytalanok vagy azt titkolók aránya 46 százalékról 51 százalékra nőtt. Emellett a kormánypártok népszerűsége a pártválasztók között – a februári adattal megegyezően – márciusban is 48 százalék volt.

Az MSZP szavazótábora az elmúlt hónapban 22 százalékról 18 százalékra csökkent.

A többi parlamenti párt támogatottsága lényegében változatlan. A Jobbik 16 százalékon maradt, az LMP 3 százalékon. A Demokratikus Koalíció 1 százalékról 3 százalékra erősödött. Az Együtt 2014 a februári 9 után márciusban 11 százalékot kapna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik