Belföld

Ragyogó székesfehérvári eredmények a TUDOK Konferencián

Egyéni kutatási témákban jeleskedett a Lánczos Gimnázium négy tanulója.

Kimagasló eredményeket produkált a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium négy tanulója a Tudományos Diákkörök XIII. Országos Konferenciáján. A különféle kutatási területeken jeleskedő tanulóknak rendezett eseményen Drávai Tamás és Nyerki Emil Nagydíjat, Papp Eszter első díjat kapott, Viola Hajnalka pedig második helyezést ért el. Székesfehérvár büszke a diákokra, hiszen helyi iskola egyszerre, ennyi és ilyen magas szintű elismerésben még nem részesült. A fiatalok, valamint pedagógusaik és családtagjaik sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Hiemer-házban.

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2012/13-as tanévben ismét meghirdette a Tudományos Diákkörök XIII. Országos Konferenciáját. A TUDOK konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával, témamegkötés nélkül indulhattak a diákok a Kárpát-medencéből. A többfordulós verseny döntőjét 2013. március 22-23-án rendezték meg Tatabányán, ahol 12 szekcióban 130 diák tartott előadást saját felfedezéseiről, eredményeiről. A Lánczos Kornél Gimnázium négy tanulója kimagasló eredményekkel tért haza.

A gimnáziumot Bordács Lajos pedagógus, szervezési igazgató mutatta be a sajtótájékoztatón. Elmondta: 1996-ban egy olyan iskolát alapítottak, ahol alkotóműhely jöhetett létre. Igyekeznek minden szempontból megfelelő teret, környezetet biztosítani a diákok magas szintű egyéni fejlesztése, teljesítése céljából. Dr. Ujvári Sándor felkészítő tanár a sajtótájékoztatón kiemelte: a kutató diákok mozgalmának elindítását 13 évvel ezelőtt Csermely Péter biokémikus professzor kezdeményezte azzal a céllal, hogy a hagyományos tudáspróbák mellett külön mérettessenek meg az egyéni kutatásban jeleskedő fiatalok. A konferencián a diákok előadás formájában számolnak be a mentorok által támogatott, fél vagy akár egy-két éven keresztül végzett kutatásukról.

Az első díjas Papp Eszter olyan atomi szinten működő mikroszkóp modellt készített, melyet a nanotechnológiai kutatások, a sejtek vizsgálata során lehet használni. Nyerki Emil – aki Nagydíjat kapott – azt vizsgálta, hogy az erős mágneses tér milyen kedvező, fejlődés-gyorsulást okozó hatást gyakorol a magvakra és a növényekre. Az ugyancsak Nagy-díjas Drávai Tamás egy elektronikus kézmodellt, manipulátort épített, amely képes a tárgyak megfogására és elmozdítására. A második helyezést elért Viola Hajnalka holografikus kutatásai nyomán végzett a második helyen, lencseként viselkedő hologramot hozott létre.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, elmondta, hogy nagy tisztelettel adózik a diákoknak. Szavai szerint a szerető és támogató családi környezet, az inspiráló pedagógiai módszerek és az iskola együttesen jelentik az egyéni fejlődés elengedhetetlen feltételeit. Kiemelte: “Méltán vagyunk büszkék a humánerőforrásunkra, amely az egyik fő kitörési pont lehet Székesfehérvár és az ország számára.”

A Nagy-díjas munkák 50.000 forint pénzjutalmat és 30 felvételi pontot jelentenek, az első díjasok 20 pontot kapnak. A TUDOK-konferencia valamennyi Nagydíjasa, és első helyezettje közül pályázaton választják ki azt a diákot, aki decemberben részt vehet a Nobel-díj átadásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik