Belföld

Ónos eső miatt adtak ki riasztást a Dunántúlon

Esős napoknak nézünk elébe, helyenként havazni is fog.

Négy megye több kistérségére, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggel az ónos eső miatt.

A riasztások Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye térségeit, valamint a fővárost érintik. E szerint a következő órákban gyenge ónos esőre kell felkészülni az aszódi, a budapesti, a gödöllői, a szobi, a váci, a veresegyházi, az ajkai, a balatonalmádi, a balatonfüredi, a bicskei, a budaörsi, a dorogi, a dunakeszi, az enyingi, az ercsi, az esztergomi, az érdi, a gárdonyi, a móri, az oroszlányi, a pilisvörösvári, a szentendrei, a székesfehérvári, a tapolcai, a tatabányai, a tatai, a várpalotai és a veszprémi kistérség területén.

Emellett az ország három megyéjében – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívta a figyelmet arra, hogy csúszós, nedves útfelületek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt veszélyt jelentenek.

A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak.

A héten sem lesz még tavasz

Pénteken a hajnali, reggeli órákban a Dunántúl keleti felén és a főváros térségében havas esőre, ónos esőre kell készülni. A nap további részében az ország nagy részén eső, az Északi-középhegység nyugati felén havazás valószínű. A szél mérsékelt lesz, de az Alföldön erős széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 Celsius-fok között valószínű, de északkeleten, keleten a fagyzugos helyeken ennél helyenként hidegebb is lehet. A nappali maximumok az ország nagyobb részén plusz 1 és 8 fok között alakulnak, de a déli, délkeleti és keleti határ menti területeken 9 és 12 fok közötti hőmérséklet várható.

Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható ismétlődő eső, reggel északon átmenetileg ónos eső is lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 3 és 10 fok között alakul.
Húsvétvasárnap is sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, estefelé a Dunántúlon havas eső, hó is lehet és a szél is megerősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1 és 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 4 és 17 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik