Belföld

Közgyűlés: döntés és tüntetés is terítéken

Március 29-én ülésezett a győri közgyűlés. A legfontosabb kérdést levették a napirendről.

Péntek délelőtt 10 órakor egy perces néma felállással kezdődött a győri közgyűlés. A képviselők a napokban elhunyt Kovács Lajos, címzetes főjegyzőre és Matusz Károly fotóriporterre emlékeztek. A mementót követően ünnepélyes keretek között, a város vezetősége díszpolgárrá választotta Pápai Lajos megyéspüspököt, aki nagy örömmel fogadta a kitüntető címet. „Itt születtem Győrben, majd mikor édesapám a fronton meghalt akkor Keszthelyre költöztünk, így a veszprémi egyházmegye papjának jelentkeztem. Ott töltöttem papi életemet, egészen addig amíg II. János Pál pápa 1991-ben kinevezett ide püspöknek, vagyis ilyen értelemben a Győrhöz való kötődésem kettős. Ennek ellenére úgy érzem, hogy ezzel a kitüntetéssel az önkormányzat az egyház munkáját is elismerte személyemen keresztül” – mondta portálunknak Pápai Lajos.

Az ünnepi percek után a képviselők áttérhettek a napirendi pontok tárgyalására. Borkai Zsolt első körben bejelentette, hogy kezdeményezésére a helyi buszközlekedést jelentősen megreformáló előterjesztést nem tárgyalják, erről majd később döntenek, ami együtt jár azzal, hogy várhatóan júniusban már nem lép életbe az új menetrend.

Ugyancsak a találkozó kezdetén a jelenlévő 22 képviselő a városi rendőrség és a levéltár beszámolóját kísérte figyelemmel. Előbbinél kiderült, hogy a térfigyelő kamerarendszer folyamatos bővítése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen a város 58 pontján található, mintegy 47 darab forgatható és 30 darab fix szerkezet jelentős mértékben növelte a bűncselekmények felderítésének hatékonyságát. Horváth Csaba, Győr rendőrkapitánya elmondta, hogy az önkormányzattal és a polgárőrséggel nagyon jó a kapcsolat. Hozzátette: további technikai fejlesztéseket terveznek, és lassan fókuszálnak már a közelgő nagyobb építkezésekre, városi rendezvényekre is.

A közgyűlésen elfogadták a rendezési terv és az építési szabályzat módosítását, az „Egyházak támogatására szolgáló pályázati keret” felhasználásáról szóló javaslatot, az önkormányzat vagyongazdálkodási tervét, de többek között a 2013-2018 közötti Civil Koncepciót is, utóbbi elkészítésére 750 ezer forintos keretet biztosítanak.

Győr sportos város, ez több szempontból is beigazolódott a közgyűlésen. Mint kiderült, a műfüves pályák száma tovább bővül a jövőben, hiszen a Belvárosban, Szabadhegyen, Marcalvárosban és Révfaluban mintegy 122 millió forintból épülhetnek új „placcok”. Ugyanakkor az Ovi-Foci Program keretein belül multifunkcionális pályákat építenek ki a Bisinger és a Kiskúti Tagóvodákban, 10-10 millió forintból, mintegy 3 millió forintos önrész hozzáadásával. Az április 22-ei kerékpáros felvonulást is támogatja az önkormányzat, a népszerű rendezvényre 600 ezer forintot szán a város. Eldőlt továbbá az is, hogy mely győri sportegyesületek kapnak támogatást, ebben a kérdésben a képviselők megszavazták az előterjesztésben szereplő számokat. (Ide kattintva megtekintheti, hogy az egyesületek mekkora részesedést kapnak a 240 millió forintos keretből).

Természetesen a kulturális élet területén is születtek döntések, Nyizsnyij Novgoroddal például testvérvárosi megállapodást készít elő a győri önkormányzat, és engedélyezte a közgyűlés a győri teátrum Sakk című musicaljének szerzői jogdíjelőlegének kifizetését.

Végezetül szóba került Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő győri látogatása is, április 3-án ugyanis tüntetés készül a képviselő ellen. Borkai Zsolt úgy fogalmazott: „Én is ott leszek a demonstráción!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik