Belföld

Közgyűlés: döntés és tüntetés is terítéken

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2013. 03. 29. 19:00

Március 29-én ülésezett a győri közgyűlés. A legfontosabb kérdést levették a napirendről.

Péntek délelőtt 10 órakor egy perces néma felállással kezdődött a győri közgyűlés. A képviselők a napokban elhunyt Kovács Lajos, címzetes főjegyzőre és Matusz Károly fotóriporterre emlékeztek. A mementót követően ünnepélyes keretek között, a város vezetősége díszpolgárrá választotta Pápai Lajos megyéspüspököt, aki nagy örömmel fogadta a kitüntető címet. „Itt születtem Győrben, majd mikor édesapám a fronton meghalt akkor Keszthelyre költöztünk, így a veszprémi egyházmegye papjának jelentkeztem. Ott töltöttem papi életemet, egészen addig amíg II. János Pál pápa 1991-ben kinevezett ide püspöknek, vagyis ilyen értelemben a Győrhöz való kötődésem kettős. Ennek ellenére úgy érzem, hogy ezzel a kitüntetéssel az önkormányzat az egyház munkáját is elismerte személyemen keresztül” – mondta portálunknak Pápai Lajos.

Az ünnepi percek után a képviselők áttérhettek a napirendi pontok tárgyalására. Borkai Zsolt első körben bejelentette, hogy kezdeményezésére a helyi buszközlekedést jelentősen megreformáló előterjesztést nem tárgyalják, erről majd később döntenek, ami együtt jár azzal, hogy várhatóan júniusban már nem lép életbe az új menetrend.

Ugyancsak a találkozó kezdetén a jelenlévő 22 képviselő a városi rendőrség és a levéltár beszámolóját kísérte figyelemmel. Előbbinél kiderült, hogy a térfigyelő kamerarendszer folyamatos bővítése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen a város 58 pontján található, mintegy 47 darab forgatható és 30 darab fix szerkezet jelentős mértékben növelte a bűncselekmények felderítésének hatékonyságát. Horváth Csaba, Győr rendőrkapitánya elmondta, hogy az önkormányzattal és a polgárőrséggel nagyon jó a kapcsolat. Hozzátette: további technikai fejlesztéseket terveznek, és lassan fókuszálnak már a közelgő nagyobb építkezésekre, városi rendezvényekre is.

A közgyűlésen elfogadták a rendezési terv és az építési szabályzat módosítását, az „Egyházak támogatására szolgáló pályázati keret” felhasználásáról szóló javaslatot, az önkormányzat vagyongazdálkodási tervét, de többek között a 2013-2018 közötti Civil Koncepciót is, utóbbi elkészítésére 750 ezer forintos keretet biztosítanak.

Győr sportos város, ez több szempontból is beigazolódott a közgyűlésen. Mint kiderült, a műfüves pályák száma tovább bővül a jövőben, hiszen a Belvárosban, Szabadhegyen, Marcalvárosban és Révfaluban mintegy 122 millió forintból épülhetnek új „placcok”. Ugyanakkor az Ovi-Foci Program keretein belül multifunkcionális pályákat építenek ki a Bisinger és a Kiskúti Tagóvodákban, 10-10 millió forintból, mintegy 3 millió forintos önrész hozzáadásával. Az április 22-ei kerékpáros felvonulást is támogatja az önkormányzat, a népszerű rendezvényre 600 ezer forintot szán a város. Eldőlt továbbá az is, hogy mely győri sportegyesületek kapnak támogatást, ebben a kérdésben a képviselők megszavazták az előterjesztésben szereplő számokat. (Ide kattintva megtekintheti, hogy az egyesületek mekkora részesedést kapnak a 240 millió forintos keretből).

Természetesen a kulturális élet területén is születtek döntések, Nyizsnyij Novgoroddal például testvérvárosi megállapodást készít elő a győri önkormányzat, és engedélyezte a közgyűlés a győri teátrum Sakk című musicaljének szerzői jogdíjelőlegének kifizetését.

Végezetül szóba került Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő győri látogatása is, április 3-án ugyanis tüntetés készül a képviselő ellen. Borkai Zsolt úgy fogalmazott: „Én is ott leszek a demonstráción!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.