Belföld

Kerényi mindenkit kifizet

Nemzeti Könyvtár (Kerényi Imre, Nemzeti Könyvtár)
Nemzeti Könyvtár (Kerényi Imre, Nemzeti Könyvtár)

A Nemzeti Könyvtár megálmodója azt ígéri, minden jogtulajdonossal meg fognak egyezni, és ha kell, a saját pénzéből fizeti ki a jogdíjakat a megjelent művek után.

Az index.hu csütörtöki cikkében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozatban engedély nélkül jelent meg többek között Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műve. Bánffy Miklós Erdély trilógiájának őszre tervezett kiadásától pedig elálltak, miután a jogtulajdonos nem járult hozzá a közléshez.


Fotó: Neményi Márton

Az alaptörvény terjesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy „semmiféle anyagi vagy erkölcsi visszaélés nem történt, csupán időben elcsúsztak a szerződéskötések”. Megjegyezte, hogy csak azokkal a jogtulajdonosokkal nem sikerült szerződést kötniük, akik nem válaszoltak a megkeresésükre.

Kerényi Imre szerint a jogi aktus lezárásánál tartanak Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda örököseivel. Hozzátette: jelenleg kilenc kérdőjeles ügy van, köztük olyanok, amelyek könnyűszerrel orvosolhatók.

Vihar egy pohár vízben

Kerényi Imre azt mondta: a törvény szerint nem hibáztak, hiszen a jogszabályok megengedik az utólagos szerződéskötést, ha a kiadó jóhiszeműen járt el, azaz megpróbálta felvenni a kapcsolatot a jogtulajdonossal.

Azt is mondta: a jogviták ártanak ugyan a Nemzeti Könyvtár ügyének, de – mint fogalmazott – „minden rendben lesz, mindenki ki lesz fizetve”. Szerinte az ügy „vihar egy pohár vízben”, hiszen a Magyar Húsvét című antológiában rövid írásokat közöltek, így például Szabó Magdától 16 sor szerepel, amelynek a jogdíja nem éri el az ötezer forintot.

Szoboravatás kis módosítással

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy szerette volna kiadni Bánffy Miklós Erdély trilógiáját, de mivel a jogtulajdonos, Bánffy Katalin nem adta meg a jogot, elállt tőle. Helyette egy Bánffy-emlékkönyvet fognak megjelentetni, ez kapcsolódik majd a soproni, decemberi szoboravatáshoz és az emlékhely-elnevezéshez. Kerényi Imre elmondta: Párkányi Raab Péter szobrát pénteken fogja átvenni, a mű Bánffy Miklóst ábrázolja az Erdély trilógiával. Mint fogalmazott, azért szerette volna az erdélyi gróf műveit kiadni, mert úgy véli, Bánffy Miklós a világban legalább akkora sikert fog aratni, mint Márai Sándor. Kitért arra is, hogy mivel a változtatás jogát fenntartották, így semmilyen problémát nem okozhat, hogy nem a trilógia jelenik meg.

Kerényi Imre beszélt a sajtóban nagy vihart kavart szakácskönyvről, Venesz József A magyaros konyha című művéről is. Szerinte a kötet jellegzetes magyar recepteket közöl, így illeszkedik a Nemzeti Könyvtár-sorozatba. Kiemelte: könyvkiadóként nem feladatuk beszállni a világon zajló gasztroháborúba

Halmos Ádám, a Bánffy Miklós-, Márai Sándor- és Weöres Sándor-életművet gondozó Helikon Kiadó ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy nem terveznek semmilyen jogi lépést az ügyben, hiszen az nem a kiadót, hanem a szerzőket, jogtulajdonosokat érinti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik