Belföld

Ítéletidő: Buszok csúsztak meg a jeges úton

Komoly problémákat okoz a havazás és az ónos eső. Részletek a veszélyes útszakaszokról!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 29. 09.30 órai összesítése alapján ónos eső esik Tatabánya és Szentendre környékén, havas esőt jeleznek Mosonmagyaróvár és Vác térségéből, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye észak felén havazik. A Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Jászságban már eső áztatja az utakat, a hőmérséklet is többnyire fagypont felett van, így jellemzően vizes az úthálózat. A Bakonyban még -1, -3 C fokot mérnek, arra előfordulhatnak síkos szakaszok. A Tiszántúlon nem esik csapadék, így ott száraz az úthálózat.

A Dunántúlon, a középső országrészben valamint észak-keleten a fő- és alsóbbrendű utak egyaránt vizesek, Nógrád megyében viszont a hajnal óta tartó havazás következtében latyakos a főutak többsége. Az alsóbbrendű utak Nógrád megyében, Tatabánya, Vác és Eger környékén, valamint a Pilisben általában latyakosak, de járhatók, bár a téli gumi nélkülözhetetlen, északon Putnok és Salgótarján térségében havasak. Járhatatlan út nincs az országban, az enyhülő idő következtében gyorsan olvad a hó.

A szél ereje sokat gyengült, így hóátfúvásokat már nem jeleznek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei, de Pilisszentkereszt és Dobogókő környékén, valamint a Mátra magasabban fekvő útjain még téliesek az útviszonyok. A havazás miatt a 2-es főút Nógrád megyei szakaszáról 09.15 órától kitiltották a 3,5 tonna össztömeg feletti tehergépkocsikat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A mai napon több mint 400 munkagép dolgozik rotációban az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A havazásban érintett megyékben teljes kapacitással dolgozik a társaság.

Buszok csúsztak az árokba

Kishartyánnál és Dejtárnál is autóbusz csúszott le a havas útról pénteken Nógrád megyében, Salgótarjánnál pedig elakadtak járművek – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeleti osztályvezetője.

Tóth Péter elmondta: a 22-es főúton Kishartyán és Ságújfalu között árokba csúszott egy busz, a jármű itt forgalmi akadályt is jelent. Szintén a 22-es főúton Dejtárnál egy másik autóbusz, míg Kétbodonyban egy szemétszállító teherautó csúszott le az útról. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Salgótarján határában autók és buszok akadtak el, az út jelenleg járhatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik