Belföld

FTC-stadion: Torgyán több magyart és kápolnát akar

Torgyán József, az FTC és a Kisgazdapárt korábbi elnöke üdvözli, hogy szeretett klubja új stadiont kap – írja a Bors.

A 80 éves politikus már akkor a B-középből drukkolt a csapatnak, amikor még falelátó volt az Üllői úton. Később, 1999-től két évig volt a klub elnöke, a Fradit Féltők Társaságával máig jó viszonyt ápol.

Azt mondja, figyelemmel követi imádott klubja életét, de Kubatov Gáborékkal nem áll kapcsolatban, az új aréna alapkőletételére nem hívták meg. Állítja, annak idején ők stabilizálták az anyagi nehézségekkel küzdő egyesületet.

Torgyán a népligeti komplexumban, amely most a csapat otthona lesz, egy mesterséges dombon Makovecz Imre tervezésével készült, rovásírással ellátott kopjafákat és a klub olimpiai bajnokainak sétányt is állíttatott.

Az FKgP volt elnöke üdvözli, hogy visszakerült magyar kézbe az egyesület, „nemzetellenes bűnnek” tartotta “kiárusítását” az angoloknak. „A Fradi ízig-vérig nemzeti csapat, a klubot azt tette naggyá, hogy magyar szív dobog benne”, ezért nem bánja, hogy kormánypárti elnöke van, és állami segítségből jut új stadionhoz, amit már ők is tervezgettek. Olyat, amelyikben lett volna jégkorongcsarnok, bevásárlóközpont, közösségi helyiség és egy ökumenikus kápolna. Ezen elképzeléseit már nem tudta megvalósítani, boldog lenne viszont, ha „egy kápolna esetleg helyet kaphatna a leendő létesítményben.

Torgyán szívesebben látna a csapatban magyarokat, hiszen a Fradi mindig nagyszerű nevelőegyesület volt, jó lenne, ha a fiatalok kinevelésében ismét erős klub lenne.


Torgyán és Springer Miklós, az FTC Baráti Társaság alapítója
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Csütörtökön a Ferencváros új labdarúgó-stadionjának alapkövét Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Kocsis Máté, a klub alelnöke, VIII. kerületi polgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Kubatov Gábor klubelnök, országgyűlési képviselő helyezte el a létesítmény Nagyvárad tér felőli részén. Az ünnepélyes pillanatot követően ugyanezen a részen két munkagéppel megkezdték a jelenlegi aréna bontását.

Zöld, zöld, zöld

Fürjes Balázs, a stadionépítést vezénylő kormánybiztos azt mondta: ami felépül, több lesz, mint stadion, mert fogadásokat, konferenciákat, esküvőket és különféle rendezvényeket lehet majd rendezni benne. Hozzátette, az új létesítmény nemcsak a Ferencvárosé lesz, hanem Budapesté és az egész országé. „Zöld zászlók, zöld sasok, zöld stadion” – utalt arra Fürjes, hogy környezetbarát lesz az új aréna, ugyanis szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosított anyagok alkalmazásával és napkollektorok felhelyezésével szolgálja majd a környezetvédelmet.

„Az elmúlt tíz évben 1200 futballpálya szűnt meg Magyarországon és mindössze négy olyan van, amelyen nemzetközi meccset lehet rendezni” – indokolta Kubatov Gábor klubelnök, hogy szerinte miért van szükség erre a létesítményre.

Amikor elbúcsúzott a Fradi-pálya, hogy 13,5 milliárdból újjáépüljön, szerkesztőségünk is üdvözölte a döntést. Ugyanakkor arra is kíváncsiak voltunk, vajon a kormánypárti képviselők mit csinálnának ennyi pénzzel, ha a miniszterelnök helyett ők dönthetnének az összeg sorsáról. Videónkból kiderül, hogy az általunk megkérdezettek első gondolata nem a stadionépítés, és hogy Wittner Mária nem szeret matekozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik