Belföld

55 milliós támogatást kapnak a győri filharmónikusok

Összesen 1 milliárd 950 millió forint plusztámogatást ad a kormány a nemzeti és kiemelt zenekarok, énekkarok, továbbá a Művészetek Palotája működéséhez és szakmai programjaihoz - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken.

Kiemelte: a 19. és 20. században bizonyosan zenei nagyhatalom volt Magyarország. A tavalyi rendkívüli, 1,3 milliárdos támogatás idei mintegy 30 százalékos növelése azt a stratégiai törekvést szolgálja, hogy a 21. században is zenei nagyhatalom lehessen – jegyezte meg a miniszter. Balogh Zoltán hozzátette: a tavaly bevezetett minősítési rendszer – amely pluszfeladatokat is delegált az előadóművészeti szervezetekhez – hiányzó “lába” a finanszírozás, ezen segít a most megállapított pluszforrás.

A miniszter arról is beszélt, hogy a nemzeti minősítést kapott egyes vidéki zenekarok finanszírozása nem felelt meg a címnek. Ezt még nem teljesen, de hatásosan orvosolja a jelenlegi támogatás – vélekedett Balog Zoltán.

A miniszter elmondta, hogy az idei elosztásnál figyelembe vették a szakmai szervezetek javaslatait, az előadóművészeti tanács Devich János vezette zenei bizottságával egyeztettek.

Hammerstein Judit, a tárca kultúráért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte: az előadóművészeti törvény működésének kiteljesítéséhez a finanszírozás jelentős növelése lenne szükséges, a költségvetési helyzetet tekintve a mostani támogatás fontos lépcsőfok.

A csaknem kétmilliárd plusztámogatást a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből adják. Az érintettek a pénz harmadát májusban, a többit 2013 második felében kapják meg.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar 500-500 millió forintot kap, a Művészetek Palotájának pedig 200 millió forint jut. Az MR Szimfonikusok és Énekkar 100 millió forinttal részesül a támogatásból.

A debreceni Kodály Filharmonikusok, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Pannon Filharmonikusok Pécs, a Savaria Szimfonikusok Szombathely és a Szegedi Szimfonikus Zenekar 55 millió forint támogatást kap.

A Budafoki Dohnányi Zenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Szolnoki Szimfonikusok 40 millió forintos segítségben részesülnek.

A Zuglói Filharmóniának és a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak 30-30 millió forintot juttatnak. A Concerto Budapestnek, az Orfeo Zenekarnak és a BM Duna Szimfonikusoknak 20-20 millió forintos többletforrás jut.

A debreceni Kodály Kórus, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a Budapesti Vonósok 15-15 millióval szerepelnek a támogatottak között. Az Óbudai Danubia Zenekar, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar 10-10 milliót, míg a Purcell Kórus, a Szent Efrém Férfikar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus 5-5 millió forintot kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik