Belföld
bicikliút (kerékpárút, )

Vizsgálja az NFÜ a tiszaszigeti kerékpárút-építést

Koltay Miklós

2013. 03. 28. 15:08

Addig nem jutnak pénzükhöz a Szeged, Újszentiván, Tiszasziget és a szerb Törökkanizsa kerékpárút építtetői, amíg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem zárja le a tiszaszigeti kerékpárút-beruházás ügyében indított szabálytalansági eljárását.

Július közepére kiépül uniós támogatásból a Szeged–Újszentiván–Tiszasziget–Novi Knezevac (szerbiai Törökkanizsa) közötti kerékpárút. A 1,5 millió eurós (mintegy 500 millió forintos) beruházás 95 százalékát az Európai Unió és a magyar állam finanszírozza egy sikeres pályázatnak köszönhetően, amelyet még 2009-ben nyújtottak be a települések.

Újszentiván ötlete volt, hogy építsenek egy határon átnyúló, mintegy 30 kilométeres kerékpárutat. Putnik Lázár újszentiváni polgámester elmondása szerint ha megépül nyárra a kerékpárút, bárki átbiciklizhet Szeged belvárosából Törökkanizsára. – Minden település maga építette, építi a kerékpárútját 360-370 ezer euróból (mintegy 120 millió forintból) – tudtuk meg Putnik Lázártól.
Már elkészült a szőregi Szerb utcától Újszentivánon és Tiszaszigeten át a község határáig tartó szakasz, és megépült Törökkanizsa belterületén a kerékpárút. Július közepéig meghosszabbítják az utat a határátkelőhelyig, valamint az újszentiváni lovasparkig, a tiszaszigeti Mélypont Emlékhelyig és a Peplár-tóig.

Közben lapunk értesülése szerint szabálytalansági eljárást indított a tiszaszigeti önkormányzat ellen az uniós projekt stratégiai irányításával, a projekt végrehajtásának felügyeletével és szabályszerűségének biztosításával megbízott irányító hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Putnik Lázár hangsúlyozta, addig nem jutnak pénzükhöz, az uniós támogatáshoz a kerékpárút építtetői, amíg az irányító hatóság nem hoz döntést a tiszaszigeti kerékpárút-beruházás ügyében. Ez az uniós projekt is utófinanszírozású.

– Nem indított az irányító hatóság szabálytalansági eljárást a tiszaszigeti önkormányzat ellen, csupán azt vizsgálják január óta, hogy történt-e valami a tiszaszigeti kerékpárút-építés ügyében – mondta érdeklődésünkre Ferenczi Ferenc. Tiszasziget frissen megválasztott fideszes polgármestere politikai indíttatású támadásról beszélt. Elmondta, ők is kíváncsian várják a fejleményeket. Szerinte a napokban dől el, hogy indít-e az irányító hatóság ellenük szabálytalansági eljárást vagy sem. – Már várjuk a határozatot, mert másokhoz hasonlóan mi sem jutunk a pénzünkhöz – mondta a polgármester.

Kérdésünkre,hogy úgy tudjuk, azért indított eljárást az NFÜ, mert a tiszaszigeti önkormányzat olyan céget bízott meg a kerékpárút-építéssel, amelyben tulajdonos, azt válaszolta Ferenczi Ferenc, „ez így túl egyszerű lenne.”

– Szabályosan jártunk el a közbeszerzésben, amikor a legjobb ajánlattevőt, a Tisza-Maros Kft.-t bíztuk meg a munkával, amelyben 7 százalékban vagyunk tulajdonosok – mondta a polgármester. Hozzátette, a cégben Tiszasziget mellett például Újszentiván, Zsombó és Deszk is tulajdonos. A polgármester nem csupán azt cáfolta, hogy szabálytalansági eljárás indult a tiszaszigeti önkormányzat ellen, de azt is, hogy a felesége bonyolította a tiszaszigeti kerékpárút-építési közbeszerzési tendert.

Lapzártakor az NFÜ sajtóosztálya a következőkről tájékoztatta lapunkat a tiszaszigeti kerékpárút-építés ügyében: „A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a jelzett projekttel kapcsolatban szabálytalansági eljárást indított. A szabálytalansági vizsgálat lezárásáig további információt nem áll módunkban kiadni.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.