Belföld

Ragyogjon kékben Székesfehérvár!

Buthy Lilla

2013. 03. 28. 16:17

Nemzetközi kampányhoz csatlakozik idén is a város az Autizmus Világnapján.

Székesfehérvár is csatlakozik a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi kampányhoz az Autizmus Világnapján. Április 2-án (kedden) a Királykút Emlékháztól kék lufikkal sétálnak át a résztvevők a Zichy Ligetbe, ahol este hétig szabadtéri programokkal várják az érdeklődőket – mondta el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Róth Péter alpolgármester és Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának 2007-ben, így ezen a napon a világ minden részén az autizmussal élőkre és családjaikra figyelünk. Székesfehérváron a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány 2009 óta rendez eseményeket a Világnaphoz kapcsolódóan. A „Ragyogjon kékben!” program a Királykút Emlékházban kezdődik, majd a Zichy Ligetben folytatódik. A rendezvény fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, védnöke dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Mahlerné Köfner Anikó, az Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: „ Az autizmus gyakoribb, mint azt sokan gondolják; minden 100 gyermek közül egy, autizmussal él! A világnap székesfehérvári programjával szeretnénk erre a tényre felhívni a figyelmet. A családokat és az érdeklődőket szeretettel várjuk! Jöjjenek el, sétáljanak velünk, nézzünk együtt filmet és viseljen aznap minden résztvevő valami kéket!”

Róth Péter alpolgármester hozzátette: „A világ számos nagyvárosában kékre világítanak egy-egy neves épületet, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre. Székesfehérváron a Vörösmarty Színház és a Királykút Emlékház öltözik kékbe a MéhKas Dia Projectnek köszönhetően a Világnapon.”

Az Autizmus Világnapján, április 2-án, kedden 14.00 órakor a Királykút Emlékházban megnyitóval kezdődik a „Ragyogj kékben!” program. A kék lufis séta 16.00 órakor indul az Emlékház elől a Zichy Ligetbe, ahol fellépnek Molnár Hajnalka mozgásművészeti- és zsonglőr tanodájának tanítványai, a PirKompánia és a Gólyalányok. 14.00-18.00 óra között rövidfilmeket vetítenek és lufikat osztanak az Alba Plaza információs pultjánál.

Este egy filmvetítéssel zárul a program, 19.00 órától a Királykút Emlékházban vetítik le a Temple Grandin című filmet, amely egy autista lányról szól, aki Asperger-szindrómában szenvedett, de az állatok segítségével képes volt elviselni osztálytársai cinizmusát, majd az egyetemen pszichológia és zoológia szakán doktorált. A filmvetítéssel egy időben, csatlakozva a világ nagyvárosaihoz, Székesfehérváron is kékbe öltözik a Királykút Emlékház és a Vörösmarty Színház épülete.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Győr, 2017. szeptember 8.
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Öngyilkos akciót hirdetett a Tesco?

Kommentek

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: (AFP OUT) U.S. President Donald Trump listens during a meeting with inner city pastors in the Cabinet Room of the White House on August 1, 2018 in Washington, DC. (Photo by Oliver Contreras - Pool/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.