Belföld

Nehezebb lesz megúszni a szabálysértéseket

kutya (kutya)
kutya (kutya)

Szigorítanák a szabálysértési törvényt; a jövőben könnyebb lehet behajtani a bírságot és megtalálni a szabálysértőket. Kutya póráz nélkül és a segélyhívókkal való komolytalankodás is szabálysértés lehet.

A Belügyminisztérium jogszabálytervezetét még két napig lehet véleményezni a kormany.hu weboldalon. A tervezet szerint szabálysértés lehet a jövőben, ha valaki nem pórázon sétáltatja a kutyáját, vagy nem tudja megfékezni – eddig csak a felügyelet nélküli kutyasétáltatás számított annak.

Szabályt sért majd az is, aki nem segélyhívás céljából hívja a segélyhívó számokat, aki mozgó vonatra száll fel, vagy átmegy a vágányokon. Ezenkívül már nem erdővédelmi, hanem szabálysértési bírsággal sújtják majd azt, aki az erdőkben megszegi a tűzgyújtási előírásokat.

Nem kell szülő

Fiatalkorúakat a törvényes képviselő jelenléte nélkül is meg lehet majd bírságolni – erre eddig nem volt lehetőség. Nem változna, hogy pénzbírságot vagy helyszíni bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha a fiatalkorú vállalja annak megfizetését.

Szigorúbb behajtás, kivétel nélkül

Adók módjára lehetne behajtani a szabálysértéssel okozott kár és az elővezetés költségét. Az utóbbit akkor is, ha az elővezetés sikertelen volt. A javaslat indoklása szerint 2012-ben a rendőri szervek 16 ezer esetben vezettek elő vagy próbáltak meg elővezetni valakit, ennek a költsége megközelítőleg 200 millió forint volt – ennek pedig csak a töredékét fizették meg azok, akiket elő kellett vezetni.

Ugyancsak adók módjára lehetne behajtani a kiszabott pénzbírságot akkor, amikor azt nem lehet elzárásra vagy közérdekű munkára változtatni. Ez akkor fordul elő, amikor a megbírságolt várandós, fogyatékos, kórházban fekszik, egyedül neveli kiskorú gyermekét, vagy egyedül gondoskodik fogyatékos vagy folyamatos ápolást igényló hozzátartozójáról.

A jogszabálymódosítás megkönnyítené a szabálysértők felkutatását, ugyanakkor akit igazságtalanul büntettek meg, kártalanításra és pénzvisszafizetésre tarthatna igényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik