Belföld

Lehullt a lepel az állatkerti titokról – videó

oroszlán kölykök (oroszlán kölykök)
oroszlán kölykök (oroszlán kölykök)

Aki pandára tippelt, tévedett. Indiai oroszlánok az új budapesti sztárok, négyes ikrek. Húsvétkor már meg lehet őket nézni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan új kedvecet mutat be. Akkor még csak annyit árultak el, hogy a február 14-én született kiselefánthoz hasonló népszerűség várhat az Ázsiában őshonos állatra, mely a természet egyik legfantasztikusabb teremtménye és simogatnivaló, akár egy plüssállat.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI / Kovács Attila

Ma végre bemutatták a nagyközönségnek az állatkert új lakóit, négy ázsiai kisoroszlánt.  Ilyen állat még nem élt Budapesten, a világon is mindössze 650 van belőlük, a többség állatkertekben.

A februárban született négy kölyköt már húsvétkor is láthatja a közönség az anyaállattal együtt, mi több, áprilisban, amikor a kicsik a védőoltásokat megkapják, a sajtó számára egy külön bemutatót is szervez majd az Állatkert.

Nekik köszönhetjük

Shirwane, az anyaoroszlán 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében és 2010 óta él a magyar fővárosban. Az apa – Basil – egy évvel fiatalabb, de ő is 2010-ben érkezett Budapestre.

Az afrikai eredetű oroszlánok szaporodása természetesen nem lenne újdonság, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint százéves hagyománya van az oroszlánok szaporításának, mi több, Rátonyi Zoltán, az Állatkert egykori igazgatója már 1927-ben könyvet adott ki az állatkerti oroszlántenyésztésről. Arra azonban hazánkban eddig nem volt példa, hogy az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlánok szaporodjanak.

Veszélyben vannak

A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, hiszen a vadon élő populációk többsége valóban a fekete kontinensen él. A történelmi időkben azonban a faj Afrikán kívül, így Dél-Európában, illetve Délnyugat- és Dél-Ázsiában is igen elterjedtnek számított. Ezekről a területekről azonban – az emberi népesség növekedésének, illetve az ember környezet-átalakító tevékenységének következtében – az oroszlánok fokozatosan kiszorultak, kipusztultak. Dél-Európából már az ókorban eltűntek, de Nyugat-Ázsiában viszonylag sokáig fennmaradtak.

Perzsiában – a mai Iránban – például még a XIX. században is éltek oroszlánok, többnyire a Zagrosz-hegység vidékén található élőhelyeken. Napjainkra azonban már Délnyugat-Ázsiából is teljesen eltűntek az oroszlánok. Így az egykor hatalmas méretű ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az Indiában, közelebbről Gudzsarát tartományban található Gir erdőben maradtak fenn vadon élő egyedek. A Gir Erdő Nemzeti Parkban háromszáz indiai oroszlán él természetvédelmi oltalom alatt, további alig háromszáz egyed pedig Európa és Ázsia 43 állatkertjének lakója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik