Belföld

Ki véd az ár- és belvíz ellen?

Belviz(1)(210x140)(1).jpg (belvíz)
Belviz(1)(210x140)(1).jpg (belvíz)

Minden hatóság felkészült a nagy havazás utáni természeti veszélyekre, de a megelőzéssel nem rájuk kell várni.

Nőtt az árvízveszély a márciusi nagy havazások miatt. A kormány által elfogadott belügyminiszteri jelentésből kiderül, hogy a hó mennyisége a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén meghaladja a sokévi átlag maximumát, a sokévi átlag felett van a Duna Nagymaros feletti, illetve a Sajó-Hernád torkolat feletti vízgyűjtőn valamint a Hernád és a Bódva vízgyűjtőjén.

A Sajón, a Bódván és a Hernádon másod-, harmad- vagy akár magasabb fokú árhullámok is kialakulhatnak, egyelőre azonban nincs ilyen helyzet.

A sok eső és hó miatt a Balaton, illetve a Velencei-tó vízszintje helyreállni látszik, vagyis várhatón a szezon “teli Balatonnal” indul.

Lesz, aki megvéd

A Belügyminisztérium szervezetei az elmúlt évek tapasztalatai alapján felkészültek az esetleges védekezési helyzetekre. Mind a vízügyi igazgatóság, mind a katasztrófavédelem, mind a rendőrség és ha kell, a honvédség emberei is ott vannak mindenhol, ahol szükség van a segítségükre – közölte a kormányszóvivő. A katasztrófavédelem ugyanakkor azt mondja: nem csak rájuk kell számítani, gyorsan ki kell tisztítani az árkokat.

Az ország felén belvízveszély

Hazánk 3176 településéből 1618-ban okozhat károkat a talajban felgyülemlő víz. Jelenleg 74 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 ezer hektár a szántó. Jelenleg 11 vízügyi igazgatóságon működnek a belvízszivattyúk.

Az elmúlt hetekben lehullott hó olvadása miatt fokozottan terhelődtek a vízelvezető árkok, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartást – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hangsúlyozzák, hogy a megelőzésnek a hatósági ellenőrzés csak az egyik eleme, a településeken belüli vízelvezető rendszerek tisztítását és a karbantartását a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell végezniük.

Ez okozhat bajt

Veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz. Problémát jelenthet még, hogy feliszapolódnak az elvezetők és az átereszek, hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat, az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek, egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők, illetve elburjánzik a partoldalak növényzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik