Belföld

Gőzmozdony érkezik Győrbe!

Április 27-én érkezik Veszprémből, a Bakonyon át Győrig zakatoló nosztalgia járat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy idén tavasszal is városunkba látogat a MÁV Nosztalgia gőzmozdonya egy kirándulószerelvény élén.

A Bakonyvasút Szövetség szervezésében a különleges vonat Budapestről Veszprémbe, majd innen a Bakony festői tájain át Győrbe érkezik, ahol látványos mozdonyfordítás után indul vissza a Bakonyba.

A MÁV Nosztalgia Kft-vel együttműködésben a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség ismét gőzvontatású nosztalgiavonattal ünnepli meg a 2011-ben végleges műemléki státuszt elnyert Cuha-völgyi Bakonyvasút ez évi ünnepnapját. Az eseményre 2013. április 27-én szombaton kerül sor Veszprém-Győr és Győr-Veszprém között Zirc, Porva-Csesznek, Vinye, Bakonyszentlászló megállásokkal – tájékoztatta a Győr24-et Bödecs Barnabás, a szövetség elnöke.

Gőzös a győri fordítókorongon 2012-ben. Fotók: Takács Zsolt

Győrött mozdonyfordítás is lesz, Bakonyszentlászlón pedig mindkét irányban vízvételezés a tűzoltóság segítségével! Központi ünnepség a zirci vasútállomáson egy erre az alkalomra készülő ideiglenes kiállítással a gőzös visszaérkezésekor. A vonat a tavalyihoz hasonló összeállításban a 109.109-es gőzös vontatásával közlekedik. A Bakonyvasút Szövetség kizárólag Schlieren kocsikba értékesít jegyeket. Az elmúlt évek rossz tapasztalatai miatt (sokan mások helyét foglalták el) a helyfoglalás és jegyeladás meghatározott kocsiba történik, nem ülőhelyre. A helyfoglalást kocsin belül az érkezési sorrend határozza meg.

A Bakonyvasút Szövetség a MÁV-Start Zrt-től kérni fogja a menetrend szerinti vonatok megerősítését ezen a napon, így akik csak egy vagy részviszonylatban utaznak a gőzössel, a másik úton a menetrend szerinti vonatokat tudják igénybe venni. Helyfoglalás és jegyvásárlás a Bakonyvasút Szövetség honlapján keresztül elektronikus úton történik. A helyfoglalási rendszerünk e hét hétfő óta működik – tudta meg portálunk.

Válthatók olcsó és csoportos jegyek is

Sajnos mindannyiunk előtt ismert, hogy a gőzös nosztalgiavonat egy drága szolgáltatás, hiszen egyrészt ahhoz semmiféle állami támogatást nem kapunk, másrészt egy Veszprém-Győr-Veszprém gőzösnek a Budapest-Veszprém oda-vissza út miatt nagyobb az üresen vagy félházzal megtett útja, mint az utasokkal teli szakasz – tette hozzá Bödecs Barnabás.

A Bakonyvasút Szövetség elnöke elmondta azt is, hogy az idei regisztrációnál látható, hogy az árak jócskán meghaladják az emberek teherviselő képességét, így egyelőre jóval kevesebb foglalás van, mint a korábbi években, amikor a Bakonyvasút Szövetség 400-500 ezer forint támogatással hozzá tudott járulni a vonat közlekedéséhez.

„Nem szeretnénk, ha a vonat sok üres hellyel közlekedne, ezért a 20 fős, vagy azt meghaladó csoportoknak jelentős kedvezményt kínálunk. Minden csoport tagot gyermekjeggyel lehet regisztrálni, pl. nyugdíjas csoportot is. Egyetlen feltétel, hogy csoport legyen, tehát egy személy regisztráljon és fizessen be mindenkit.

Ez pl. egy Veszprém-Vinye-Veszprém utazásnál 5500.-Ft/fő helyett 3500.-Ft/főt, azaz a 20 főre számítva 40.000.-Ft megtakarítást jelent. Iskolás csoportoknak figyelmébe ajánlom továbbá a Vinye-Győr szakaszt, amely rendkívül olcsó, hiszen mindössze 1000.-Ft/fő. A Veszprémből 8:15-kor, illetve Győrből 7:20-kor induló vonatokkal ráutazással, rövid vinyei tartózkodással megközelíthető, Veszprém felől érkezőknek egy győri kirándulással összeköthető, hiszen délután 15:40-kor, és 17:40-kor is indul vissza Veszprémbe vonat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik