Belföld

Dugonics tér átadva

Botka László polgármester csütörtökön délután ünnepélyesen is átadta a szegedieknek a város új „nappaliját”, a teljesen megfiatalodott Dugonics és Árpád teret.

A 730 milliós – ugyancsak uniós támogatásból megvalósuló – városrehabilitációs program nyomán mára megfiatalodott és teljessé vált a belvárosi gyalogostengely: így a klinikáktól egészen a Szent István térig tágult ki a szegedi sétálóövezet.

– Egy közösségnek mindig öröm, ha a város valamilyen új, szép beruházással lesz gazdagabb. Nekünk most van mit ünnepelni Szegeden, hiszen a város meghatározó központi tere – a Dugonics és az Árpád tér –, valamint a környező utcák teljes egészében megújultak – mondta köszöntőjében Botka László. – Ez a beruházás egy nagyobb városrehabilitációs program részeként jött létre, amelynek első ütemét 2010-ben bonyolítottuk, amikor elkészítettük a most épülő klinikához a szükséges infrastruktúrát: új utakat és közműveket építettünk, és bevontuk a tömegközlekedésbe a területet. Most pedig 730 millió forintból a város központi tere és a környező utcák is megújultak. Összességében 2,2 milliárd forint volt a teljes beruházás, amelynek 70 százalékát az Európai Unió fizette, a maradék 30 százalékot pedig Szeged város önkormányzata állta.

A polgármester kiemelte, hogy ugyanúgy, mint az elmúlt években, itt is volt a városnak egy nagyon fontos és meghatározó partnere, a Szegedi Tudományegyetem, hiszen együttműködve, úgynevezett konzorciumban nyújtották be a pályázatot és hajtották végre a fejlesztéseket. Két évvel ezelőtt készült el a Dugonics téren az egyetem központi épületének felújítása, ehhez kapcsolódott a most elkészült térrekonstrukció is.

– Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem sorsa immár több mint 90 esztendeje összefonódott, a város akkor gyarapszik és fejlődik, ha az egyetem is gyarapszik és fejlődik. Számunkra pedig nagyon fontos, hogy Szeged, mint a régiós Európa egyik legfontosabb tudásközpontja a lehető legszorosabb együttműködést tudja kialakítani az egyetemmel. El kell, hogy mondjam Önöknek is – bízom benne, büszkék rá –, hogy néhány nappal ezelőtt a világ egyik legjelentősebb tudományos központja, testvérvárosunk, az angliai Cambridge – elismerve Szeged és az egyetem együttműködését – díszpolgári címet adományozott Szeged városának, minden szegedinek. Legyünk rá büszkék és adjon erőt a következő időszak feladataihoz – mondta a polgármester.

A csütörtök délutáni ünnepélyes téravatás után a szegediek Wolf Kati koncerten és családi programokon vehettek részt. A faltól falig megújult területet kézművesek és kismesterek is birtokba vették: a megfiatalodott tér ad otthont ugyanis a húsvéti vásárnak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik