Belföld

Balog: a diákok tudása a nemzeti erőforrás meghatározó része

balog-zoltan(210x140)(1).jpg (balog zoltán)
balog-zoltan(210x140)(1).jpg (balog zoltán)

A tudás a jövőbe fektetett tőke, és a diákok alkotóteljesítménye a nemzeti erőforrás meghatározó része - mondta Balog Zoltán, amikor csütörtökön a Parlamentben a 2012-es nemzetközi diákolimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar diákoknak és felkészítő tanáraiknak adott át miniszterelnöki elismeréseket.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: akiket most díjaznak, már elindultak egyfajta tudományos pályán, még ha annak az elején is állnak. Balog Zoltán – aki köszönetet mondott a pedagógusoknak és a szülőknek is az elvégzett munkáért, a diákok támogatásáért – hozzátette: azt kívánják, és azért dolgoznak, hogy a feltételek folyamatosan javuljanak és a munkájukat a jövőben még inkább segíteni tudják.

A tárcavezető szerint ez az ország felemelkedésének egyik záloga. Mint mondta, bízik benne, hogy szövetségesek, hiszen ez nem párt- vagy oktatáspolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: Magyarország megújítása nemzetstratégiai kérdés, és a siker zálogai, legfőbb reménységei azok a magyar fiatalok, tehetségek, akik tudják mit jelent felkészülni egy komoly megmérettetésre, ismerik a tanulással, munkával és szorgalommal kiérdemelt siker ízét. Ezek a fiatalok a jövő zálogai, akik a “megtestesült tehetséget jelentik”, és egyben “Magyarország megtestesült reménységét” – mutatott rá a miniszter. A miniszter kiemelte: a diákok eredménye mögött valóságos teljesítmény áll, és az ország csak valóságos teljesítményekből épülhet.

Beszélt arról is, hogy nem szeretné, ha görcsös döntés lenne, hogy a diákok itthon maradnak, vagy kipróbálják a külföldi munkavállalást, tanulást. Szeretné, ha ez is az élet természetes része lenne, ahhoz hasonlóan, hogy “idetartozunk, itt vagyunk egy közösség, ez a hazánk”. Bízom abban, hogy számíthatunk egymásra – fogalmazott végül a miniszter. A nemzetközi diákolimpián tavaly a magyar diákok egy arany, 11 ezüst és 10 bronzérmet szereztek. A legkiemelkedőbb teljesítményt elérő huszonkét diák egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban részesül.

A szaktárca háttéranyaga szerint nyolc év után magyar diák nyerte meg a fizikai diákolimpiát, és a legjobb európainak járó különdíjat is megszerző Szabó Attila csapattársai három ezüst- és egy bronzéremmel járultak hozzá a magyar sikerekhez. A biológiai diákolimpián egy ezüst és három bronz, a csillagászati és asztrofizikai diákolimpián két bronzérmet, a földrajzi olimpián egy bronz, az informatikai diákolimpián egy ezüst és két bronzérmet szereztek a magyarok. A kémiai diákolimpián négy ezüst, a matematikai diákolimpián két ezüst és egy bronzérem volt a magyar termés.

A csapatok felkészítésében résztvevő csapatvezetők, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók elismerésben és pénzjutalomban részesültek. A rendezvényen jelen volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik