Belföld

Mikor tárgyal a kormány a hókáoszról?

lánctalpas (lánctalpas)
lánctalpas (lánctalpas)

Legkorábban az események után egy hónappal tehetik közzé a belügyminiszteri vizsgálat eredményét. Vajon lesz-e felelős?

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli a március 14. és 16. közötti “katasztrofális hóhelyzetről, a katasztrófavédelem csődjéről” szóló Pintér-jelentés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát. A párt közleménye szerint a jelentés ezen a héten sem szerepel a kormány napirendjén, a jövő héten pedig nem ülésezik a kormány, így a közvélemény legkorábban április közepén, az események után egy hónappal értesülhet arról, osztja-e a kormány a belügyminiszter értékelését, miszerint a katasztrófaelhárítás mintaszerűen működött.

A DK szerint nyilvánvaló, hogy a kormány el akarja tusolni az ügyet. Azt írják: „nemcsak az a bénázás kínos, amit a hivatalos szervek az első 24 órában a bajbajutottak mentése helyett előadtak, hanem legfőképpen a belügyminiszter több, egymást követő nyilatkozata arról, hogy a kialakult helyzetért mindenki felelős: az időjárás, az állampolgárok, meteorológiai szolgálat, csak az a szerv nem, amelyet az állam ilyen esetekre tart közpénzek forintmilliárdjaiból: a katasztrófavédelem .”- fogalmaz a közlemény.

A párt szerint jogállamban az ilyen hibákat politikai felelősségvállalásnak kellene követnie és lebonni a személyi konzekvenciákat.

E hétre ígérték

Pintér Sándor belügyminiszter múlt kedden közölte, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. Hozzátette: a jelentés nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.

Csampa Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes alelnöke hétfőn azt közölte, hogy ezen a héten a kormány, a honvédelmi és rendészeti bizottság pedig várhatóan húsvét után tárgyalhatja meg a március 14-én kezdődött rendkívüli hóhelyzetről szóló belügyminisztériumi jelentést.

A testület fideszes elnöke már a múlt hétfői bizottsági ülésen jelezte, hogy a bizottságban megtárgyalnák a Belügyminisztérium (BM) jelentését, s az ülésre a BM képviselői mellett a katasztrófavédelem képviselőit is meghívják majd.

A múlt héten a Blikk azt írta: Orbán Viktor más forrásból is tájékozódni akar a helyzetről, nem csak Pintér Sándortól.

Kitálaltak

Fejetlenségre panaszkodtak a mentésben résztvevők. A Független Tűzoltók Független Szakszervezetének honlapján tették közzé a tapasztalatokat. Erről itt olvashat:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik