Belföld

Elkészült a Csókakői vár kaputornya

Csokakoi-var-felujitasa(1)(960x640).jpg (csókakői vár, )
Csokakoi-var-felujitasa(1)(960x640).jpg (csókakői vár, )

A megújult tornyot április 2-án avatják.

Jelentős állomásához érkezett a csókakői vár felújítása azzal, hogy alig fél év alatt, közel százmillió forint felhasználásával elkészült a kaputorony rekonstrukciója.

A csókakői vár nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlék. Az állam tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, így a karbantartás, a tudományos, a régészeti kutatás-feltárás és a fejlesztés is alapvetően az MNV Zrt. felelőssége.

A csókakői vár felújításának szervezését és az örökségvédelmi (régészeti, műemlékvédelmi) szakmai munkálatok segítését – bő évszázados elhanyagoltság után – 1994-ben kezdte meg a helyi önkormányzat, illetve a történelmi emlékhelyért felelősséget érző, annak megmentéséért aktívan dolgozó Várbarátok Társasága. A település és a civil szervezet 1995 és 2010 között több mint 100 millió forintot nyert különböző pályázatokon (NÖP. NKA), és költött a vár régészeti kutatására illetve helyreállítására, amit 2012-ben 94,1 milliós ráfordítással az MNV Zrt. folytatott. Tekintettel arra, hogy a települési önkormányzat által korábban már elkészíttetett és engedélyeztetett tervek rendelkezésre álltak, a kaputorony felújítását célzó beruházás viszonylag gyorsan, alig fél év alatt valósult meg.

Az április 2-án átadandó kaputorony teljes rekonstrukciója során elkészült a felvonó híddal, rostéllyal, kapuszárnyakkal, valamint a toronyhoz kapcsolódó délnyugati várfalszakasz pártázattal, fa gyilokjáró folyosóval és feljáróval. A teljes egészében az MNV Zrt. által finanszírozott beruházást L. Simon László, mint a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) elnöke, országgyűlési képviselő, Törő Gábor a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Marjay Gyula, az MNV Zrt. főigazgatója adják át.

A csókakői vár rekonstrukciója azonban ezzel nem ér véget. A tervek között szerepel a vár területén található különleges kápolna helyreállítása, a kápolna és kaputorony között elhelyezkedő ágyúállás rekonstrukciója, a kápolnáig vezető lépcső befejezése, illetve a várban feltételezett török-kori mecset területének régészeti feltárása. Mindezeket elsősorban az indokolja, hogy a látványos vár jelentősen növeli az idegenforgalmat, ami megteremti a műemlék önfenntartásának esélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik