Belföld

Árvíz miatt is kaphat sms-t

árvíz, körmend (árvíz, )
árvíz, körmend (árvíz, )

Amennyiben szükséges lesz, a közelgő árvíz, illetve belvíz miatt is küld üzenetet az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság.

Árvízi katasztrófaveszély, illetve veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelem élni fog a közérdekű közlemény kiadásával. Ez ki fog térni az esemény helyére, idejére, várható hatásaira, illetve a követendő magatartási szabályokra, a tájékozódás további lehetőségeire, valamint a tömegkommunikációt is igénybe veszi, ha kell – tájékoztatta lapunkat Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Megírtuk, a baleseteknél is célirányosan akarja tájékoztatni a bajbajutottakat Bakondi György. Ez azt jelenti, hogy a már működő úgynevezett pajzs riasztási és bevetési rendszert – amely révén sms-t tudnak küldeni a kárhelyszín közelében élő önkéntes tűzoltóknak – szeretnék továbbfejleszteni oly módon, ahogy a határátlépésnél a hálózati üdvözlő sms-ek rendszere is működik.

Védelem

Nem kell tartani attól, hogy valakit nem mentenek meg időben. A katasztrófavédők tájékoztatása szerint mindent megtesznek, hogy felkészüljenek és felkészítsék az érintett lakókat a nehéz helyzetekre. Évente több mint száz ár-, és belvízvédelmi gyakorlatot hajtanak végre. A gyakorlatokat azon települések állampolgárainak bevonásával tartják, ahol a kockázatazonosítás, illetve a korábbi tapasztalatok alapján a víz valós veszélyt jelent.

Legutóbb februárban, 15 megyei és 88 helyi védelmi bizottság 336 fővel (katasztrófavédelem, rendőrség, vízügy, járási kormányhivatalok) próbálta ki, miként működik a közös kommunikáció árvíz esetén.

Emellett folyamatosan ellenőrzik a víztározókat, a raktárkészletet készenlétben tartják, fontos az együttműködés a védelmi szervezetekkel idehaza és külföldön egyaránt.

Ezzel kapcsolatban némi ellentmondás volt tapasztalható a nemzeti ünnepen. Mint megírtuk, március 15-én osztrák hókotrók siettek a segítségünkre. Akkor Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője azt mondta: „Lehet, hogy az osztrák csapatok csak katasztrófaturistának jöttek.”

Az osztrák autópálya-kezelő szerint magától értetődő volt, hogy segítséget küldenek a bajba jutott szomszédnak.

Ha evakuálni kell

Az OKFR rendelkezik kitelepítési-befogadási tervekkel, amelyek tartalmazzák a kitelepítés feladatait, valamint adatait: a kitelepítésben érintett lakosság létszámát, a kitelepítéshez szükséges eszközöket, a befogadásban érintett településeket, illetve intézményeket, a biztosított intézmények adatait, valamint a kitelepítési útvonalakat.

A kitelepítés egy előre látható, tervezhető tevékenység, amelynek végrehajtására megfelelő idő áll rendelkezésre, így a kitelepítést mindig megelőzi a lakosság tájékoztatása a helyszínen, például a magatartási szabályokról.

Magyarország 3176 településéből – a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása alapján – 1254 település árvíz, 1618 pedig belvíz által veszélyeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik