Belföld

Sokszor szakállas tinédzserek próbálkoznak a déli határoknál

Migránsok kamionon (Migránsok kamionon)
Migránsok kamionon (Migránsok kamionon)

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi orvosának egyik legfontosabb feladata, hogy kiszűrje a migránsok közül a kiskorúakat, ám ez nem egyszerű eljárás.

A hatályos jogszabály alapján az idegenrendészeti eljárás során csak a 18. életévét betöltött külföldi állampolgár vehető őrizetbe, azaz a magukat fiatal- vagy gyermekkorúnak mondó illegális bevándorlóknál (amennyiben nem szembetűnő, hogy valóban gyermekről van szó) el kell dönteni, hogy a magyar törvények szerint nagykorúak-e, vagy sem. Ez természetesen egy valószínűségi vélemény, mondta el Dr. Tóth Anita, bűnügyi orvos a Szeged24-nek.

Az eljárás során felveszik az illegális határátlépő adatait. Sokan azt vallják magukról, hogy fiatalkorúak, mivel akkor gyermekvédelmi intézményben szállásolják el őket, ahonnan könnyen megszökhetnek, és folytathatják útjukat a célország felé. A nagykorúak viszont őrzött szállásokon maradnak, így az ellenük indult idegenrendészeti eljárás befejezése után kiutasítják őket az országból. A célállomás többnyire egy Magyarországtól nyugatabbra eső európai ország. Mivel itt húzódik a schengeni határ, így a tömegesen érkező illegális határátlépők különösen nagy terhet rónak a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozóira.

A magukat fiatalkorúnak mondó migránsok az adatfelvételt követően orvosi vizsgálaton vesznek részt. Erről „szakorvosi lelet és vélemény“-t állítanak ki.A vizsgálat során tolmács segítségével felveszik a családi anamnesist, a kórtörténetet, megkérdezik az elvégzett iskolákat, munkahelyeket. Ezt követi a testi vizsgálat, melynek során rögzítik a testmagasságot, testsúlyt, megfigyelik az elsődleges és másodlagos nemi jellegek fejlettségét (testarányok, testalkat, izomzat fejlettsége, arcbőr érettsége, arc- és testszőrzet megjelenése, fanszőrzet határa, külső nemi szervek fejlettsége).

Ezután kerül sor a tájékozódó jellegű fogászati vizsgálatra, ahol elsősorban a bölcsességfogak megjelenését, az előtörés fokozatait, az esetlegesen megjelenő fogkopást és fogszuvasodást veszik figyelembe. Majd ha szükséges, akkor az SZTE Radiológiai Klinikával együttműködve röntgenfelvétel készül a csuklóízületről és a medencéről. Itt a csontosodási magvak elcsontosodásának mértékét nézik, melynek alapján igyekeznek eldönteni, hogy a vizsgált személy betöltötte-e már a 18. életévét.

A vizsgálat alapján valószínűségi vélemény adható a vizsgált személy életkorára vonatkozóan. Azaz itt inkább egy szűrő jelleggel elvégzett életkorbecslésről van szó, hiszen a lényeg az, hogy nagy valószínűséggel el tudjuk különíteni a fiatalkorúakat a nagykorú személyektől” – mondta el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi orvosa. Természetesen, ha a vizsgáló orvos a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudja minden kétséget kizáróan megállapítani a nagykorúság tényét, akkor ez esetben a vizsgált személy javára kell döntenie, vagyis fiatalkorúnak véleményezi őt.

2010. elejétől 2012. első félévéig összesen 23 országból több mint 500 illegális bevándorlónál végezték el a fent részletezett életkor-meghatározásra irányuló orvosi vizsgálatot. Ezen személyek mintegy 60%-a Afganisztánból, 20%-a Pakisztánból érkezett. A maradék 20% Koszovótól Szomáliáig, Guineától Bangladesig számos más országból érkezett illegálisan hazánkba.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik