Belföld

Rezsicsökkentés: A kormány tovább támadja a szolgáltatókat

A bíróság hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal áramszolgáltatókra vonatkozó rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hivatalt.

Németh Szilárd, a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa hangsúlyozta: az új döntés már egy rendelet lesz, így azt nem lehet majd bíróságon megtámadni, vagyis a családoknak egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzből.

Jelezte továbbá azt is, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot – amelynek összege egyedi esetekben maximum egymillió forint lehet – szab ki a GDF Suezre és az Elműre, mert olyan számlákat bocsátottak ki, amelyek sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg az új számlaképnek. Németh Szilárd emellett teljes vizsgálat lefolytatására kérte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjét a két szolgáltató számláival kapcsolatban, továbbá kezdeményezte, hogy a hatóság monitorozza az ügyben a teljes szektort.

A tájékoztatón Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára reagált az Elmű és az Émász hétfőn közzétett osztalékadataira. Az Elmű igazgatósága részvényenként 1700 forint, az Émászé 1400 forint osztalékot javasol elfogadásra a közgyűlésnek. A javasolt osztalék mértéke mindkét társaságnál megegyezik a tavalyival. Az államtitkár értékelése szerint az adatok alapján az energiaszolgáltató ellehetetlenüléséről szóló nyilatkoztatok nem tűnnek megalapozottnak.

Fónagy János kérdésre válaszolva egyértelművé tette: a közüzemi díjak csökkentéséről a kabinet nem kíván egyeztetni, “ezt a magyar kormány saját felelősségi körében, a magyar családok és a magyar társadalom érdekében hozta és hozza meg”.

Olyan tárgyalásokra ugyanakkor nyitott a kormány, hogy ha akár a magyar erőműpark, akár a nagy elosztóhálózatok jelenlegi tulajdonosai azok értékesítéséről akarnának egyeztetni – tette hozzá egy másik felvetésre az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik