Belföld

Havasak, jégbordásak az utak, de járhatók – Videók!

Nem árt figyelmesen közlekedni, hiszen néhol letaposott hó borítja az útburkolatot Győr-Moson-Sopron

12.50 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 27. 12.00 órai összesítése alapján továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig mindenhol intenzíven havazik. Az északi és a keleti megyékben és az Alföldön is téliesre változtak a közlekedési feltételek.

A főutakon fennakadás délben nem volt, a folyamatos havazás nyomán a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők. Ugyanakkor a 30 ezer kilométeres úthálózaton a havazás miatt nincs útlezárás, a nehézgépjárművek a Zala megyei 75-ös főúton a Bak és Pölöske közötti szakaszra újra behajthatnak, így jelenleg sehol sincs korlátozva a teherjárművek forgalma, a határállomásokon a ki- és belépés egyaránt zavartalan.

12.07 – A télies időjárás miatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, de szerda délelőtt már csak eseti jelleggel kellett forgalomkorlátozásokat elrendelni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a havas, csúszós utakon sok volt a baleset, több kamion és személygépjármű árokba csúszott. A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit a déli órákig országosan összesen 111 esetben riasztották műszaki mentéshez.
Forgalomkorlátozást többnyire csak a műszaki mentés idejére rendelnek el, s az csak a helyszínelés végéig és csak az érintett útszakaszon van érvényben – írta az OKF. Zala megyében feloldották a 75-ös út 27-es és 35-ös kilométerszelvénye közötti tiltást, így ott már tehergépjárművek is közlekedhetnek.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a közlekedési balesetek mellett az épületek tetejéről lezúduló hó és a leszakadó jégcsapok is veszélyt jelentenek.

Az OKF továbbra is azt kéri, hogy mindenki figyelje az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.

Az aktuális információkról a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu, a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon lehet tájékozódni. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján találhatók információk – írta az OKF.

11.11 – Több megyében visszavonta a korábban kiadott veszélyjelzést a meteorológiai szolgálat, így már csak két északkeleti megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés a havazás, illetve hófúvás miatt.

Szerda hajnalban még hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

A hófúvás miatt kiadott figyelmeztetések nagy részét mostanra visszavonták. Jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havazás, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a havazás és a gyenge hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra nyugaton és északkeleten is megszűnik a gyenge hófúvás esélye. A kiterjedtebb havazás északra és keletre szorul vissza, ott szerdán és csütörtökre virradóra még több centiméteres friss hó hullhat. Az északkeleti megyékben még akár 10 centiméternyi hó is eshet – tették hozzá.

Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. Csütörtökön veszélyes időjárási jelenség már nem várható – írta a meteorológiai szolgálat.

9.33 – Keresztbe fordult egy kamion a 81-es főúton Kisbér és Vérteskethely között, A műszaki mentés idejére az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán.

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint az útlezárást Kisbér felé lehet elkerülni.

Szerda 7.00 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 27. 05.30 órai összesítése alapján az ország jelentős részén közel két napja folyamatosan havazik. Tárnok környékén intenzíven havazik ott a látótávolság is lecsökkent. A Dunántúl nyugati és déli területein 15-20, a középső országrészben helyenként 25-30 centiméter hó hullott. Az Alföldön 15-20, míg az északkeleti megyékben 5-10 centiméter a hó vastagsága.

A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra készüljenek. A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált.

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométer szelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei, de az intenzív havazás miatt nehézkes a hó eltakarítása. A 05.30 órai állapot szerint országosan 435 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

Kedd: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 26. 17.30 órai összesítése alapján a Kisalföldön, Vas, Zala, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Heves megyében havazik. Máshol szállingózik a hó, Békés és Csongrád megyében havas eső esik. Országszerte gyenge a légmozgás, de Vasvár, illetve Heves környékéről erős széllökéseket jelentettek.

A főutak burkolata országszerte többnyire vizes vagy sónedves, latyakos szakaszokra kell számítani Vas, Veszprém és Somogy megyében, valamint Baja és Szolnok környékén. Zalaegerszeg térségében viszont jégbordás, Kiskőrösnél hóbordás szakaszok lassítják a haladást.

A mellékutak burkolata az Északi-középhegységben és a Tiszántúlon vizes vagy sónedves, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén latyakosak vagy letaposott havasak, míg Pápa, Tapolca és Marcali térségében jégbordásak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A 17.30 órai állapot szerint országosan több mint 210 munkagép dolgozik az utak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik