Belföld

Az árfolyamgátról is dönt a Ház

A képviselők szavazhatnak a devizahiteleseket segítő árfolyamgát lehetőségének meghosszabbításáról, a lakásokon történő aláírásgyűjtés engedélyezéséről, valamint arról is, hogy ne léphessen életbe a fordított áfa alkalmazhatósága a sertések és takarmányok értékesítésekor.

A Ház reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját, ezt követően szavazhatnak az előterjesztésekről.

Az árfolyamgát igényelhetőségének meghosszabbításáról a Fidesz kért sürgős szavazást. A párt indítványa alapján március vége helyett május 31-ig lenne igényelhető az árfolyamgát, amellyel egy svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni.

Kormánypárti képviselők kezdeményezték az adatvédelmi törvény módosítását is annak érdekében, hogy a pártok a lakásokon is gyűjthessenek aláírásokat. Az indítványozók indoklásukban azzal érveltek, a jelenleg hatályos jogszabály nem teszi lehetővé, hogy megteremtse két alkotmányos alapjog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme közötti egyensúlyt, javaslatuk azonban lehetőséget teremt erre. Az erről szóló hétfői parlamenti vitában egyetlen ellenzéki képviselő sem szólalt fel.

Ugyancsak fideszes indítványra voksolnak arról, hogy ne lépjen hatályba április 1-jétől a fordított adózás az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozóan, mivel az Európai Bizottság elutasította Magyarország erre vonatkozó kérelmét.

A nap további részében négy javaslat általános vitájára is sort kerítenek, így a képviselők elmondhatják véleményüket például a kormány állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatáról, valamint arról a jogszabályról amely a fővárosban és a megyei jogú városokban 20 millió forintra, máshol pedig 15 millió forintra emeli azt a határt, amekkora összegig a Nemzeti Eszközkezelő segíteni tud a bajba jutott deviza-jelzáloghiteleseken.

Az ülésnap végén a módosító indítványok tárgyalásával folytatódhat a rezsicsökkentést a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjakra is kiterjesztő kormánypárti javaslat vitája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik