Belföld

Áderből Schmitt lett

Áder János (Áder János)
Áder János (Áder János)

Ezt állítja a Demokratikus Koalíció (DK), amely fel is mondott a köztársasági elnöknek.

A DK a minap azt írta: “Az államszervezet demokratikus működése felett csakugyan őrködő köztársasági elnöknek vétót kell emelnie a diktatúra bevezetése ellen. Minthogy pedig a magyar nemzet nem akar önkényuralomban élni, a nemzet egységét valóban kifejező köztársasági elnöknek vétót kell emelnie az önkényuralmat szentesítő jogszabály ellen. A következő napokban kiderül: van-e Magyarországnak köztársasági elnöke…”

„Mára kiderült: nincs.” – emlékeztet újabb közleményében Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Szerinte Áder e tekintetben legalább következetes; minthogy az alaptörvény törölte hazánk nevéből a “köztársaság” megjelölést, köztársasági elnökre sincs szükség.

„Az alaptörvény negyedik módosítása miatt Magyarország a demokratikus nemzetek közösségének szégyenpadjára került. Áder János történelmi lehetőséget szalasztott el: megmenthette volna hazánkat attól a szégyentől, amit Orbán Viktor kormánya hozott rá. Ehelyett úgy döntött, maga is osztozni kíván ebben a szégyenben” – írta Molnár Csaba.

A DK szerint Áder János e lépésével megbukott, bebizonyosodott: Schmitt Pálhoz hasonlóan ő is csupán a “nemzet golyóstolla” – legföljebb valamivel kulturáltabb kiadásban. A Demokratikus Koalíció, akárcsak korábban Schmitt Pálnak, ezennel szimbolikusan fölmond Áder Jánosnak is, mint a köztársasági elnök feladatának ellátására képtelen és méltatlan közszolgának. A Magyar Köztársaság helyreállítása és méltó elnökének megválasztása a 2014-ben hatalomra kerülő demokratikus ellenzék feladata lesz – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik