Belföld

Tőlük retteghetnek a fővárosi patkányok

patkány (patkány, )
patkány (patkány, )

Tavaly 255 esetben találtak patkány Budapesten.

A következő öt évben a Bábolna Bio Kft. végezheti a főváros patkánymentesítését a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságának hétfői tájékoztatása szerint. A nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes társasággal megkötötték a szerződést.

Budapest az egyetlen olyan világváros, ahol a patkányok sem közegészségügyi, sem gazdasági kárt, sem környezeti problémát nem okoznak. A környező településekről érkező, valamint az áruszállítás során behozott patkányok száma évről évre csökken, tavaly a főváros 226 ezer objektumában mindössze 255 esetben találtak patkányt, vagyis az összes budapesti objektum mindössze 0,11 százalékában bukkantak a kártevőre – áll a közleményben.

A főváros tájékoztatása szerint a patkánymentesítés díját az önkormányzat fizeti. Arra kérték a lakosságot: aki patkányt észlel, jelentse be a Bábolna Bio Kft.-nek vagy az annak munkáját ellenőrző Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének.

Felidézték, hogy Budapesten 1970-ben a becslések szerint még kétmillió patkány élt, amelyek évente 300-400 millió forintos kárt okoztak. A főváros teljes, 525 négyzetkilométeres területének patkánymentesítését 1971-ben rendelték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik