Belföld

Kétezer határsértőt fogtak el idén a szegedi határrendészek

Elfogták az idei kétezredik olyan illegális bevándorlót, aki a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség területén, a zöldhatáron keresztül lépett magyar területre.

Éberhardt Gábor, a kirendeltség parancsnoka elmondta: a 27 éves férfit az M5-ös autópálya mórahalmi lehajtójánál tartóztatták föl hétfőre virradóra a járőrök.

Az alezredes közölte, 2013 első hónapjaiban rendkívüli módon megszaporodtak a határsértési kísérletek a kirendeltséghez tartozó, 62 kilométeres magyar-szerb határszakaszon. Míg 2004-ben, a szervezeti egység létrehozásakor az egész évben összesen 34 határsértőt fogtak el, jelenleg egy, legfeljebb két csoportban érkezik ennyi illegális bevándorló.

Tavaly összesen háromezer határsértőt állítottak elő a kirendeltség munkatársai, míg az idén hétfőn kora délutánig 2020, csak az elmúlt 24 órában 52 embert – tudatta a parancsnok.

A határsértők többsége Görögországon keresztül érkezik a magyar-szerb határhoz, és elfogásuk után 85-90 százalékuk menekültstátus iránti kérelmet nyújt be. Az idén elfogott illegális bevándorlók közül a legtöbben koszovói, afganisztáni, szerbiai, pakisztáni vagy algériai állampolgárok – mondta Éberhardt Gábor.

Hozzátette: az elfogott határsértők 51 különféle nemzethez tartoznak, és egyre több közülük Közép- és Nyugat-Afrikából érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik