Belföld

Juhász Imre csak egy gesztus a Jobbiknak?

A jobboldal üdvözli, a baloldal kiakadt az új alkotmánybíró-jelölttől.

Támogatták Juhász Imre alkotmánybíróvá választását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes és jobbikos tagjai, szocialista, illetve független ellenzéki képviselők nem vettek részt a jelölt hétfői bizottsági meghallgatásán és a szavazáson.

Az MSZP távol marad az alkotmánybíró-választástól, és a Jobbiknak tett gesztusként értékeli Juhász Imre jelölését. Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elmondta: azóta, hogy a Fidesz megváltoztatta a jelölés szabályait, már a kilencedik alkotmánybírót választja meg a parlament, és mindegyiküket a kormányoldal javasolta.

A Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció tagjai is bejelentették, hogy a délutáni szavazáson nem vesznek részt. Karácsony Gergely (PM) szerint a Fidesz a jelöléssel a Jobbiknak tett egy komoly gesztust, mert a fideszeseknél „már csak a jobbikos képviselők és a szélsőjobboldali portálok örültek jobban” a bejelentésnek. Úgy tűnik, hogy kezd egyfajta koalíció létrejönni a Fidesz és a Jobbik között az alkotmányosság felszámolása érdekében, a PM politikusai viszont ki akarnak maradni ebből a „kutyakomédiából” – közölte a képviselő.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nem ismeri Juhász Imre politikai preferenciáit, de a jelölést „a Jobbik egy gesztusként értelmezte”, ezért ő is így tesz.


Juhász Imre (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Nem kiemelkedő tudású

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Molnár Csaba úgy látja, hogy a jelölt Juhász Imre nem felel meg az Alkotmánybíróságról szóló törvényben foglalt követelményeknek, mert nem kiemelkedő tudású elméleti jogász, a jogi területen folytatott húsz évi szakmai  gyakorlat helyett pedig legföljebb kettővel rendelkezik.

Juhász Imre a jobbikos Morvai Krisztina által 2006-ban alapított Civil Jogász Bizottság tagja – folytatta Molnár Csaba, aki szerint szakmailag alkalmatlan, politikailag pedig „minden demokrata számára vállalhatatlan” a jelölt.

A DK politikusai távolmaradásukkal fejezik ki „tiltakozásukat és fölháborodásukat a demokratikus értékek újabb arcul csapása miatt” – közölte.

Eljárásjogot oktat

Juhász Imre jogász a meghallgatásán többek között az alaptörvény védelme, valamint a történeti alkotmány, illetve az emberi jogi szemlélet hangsúlyosabb alkotmánybírósági megjelenítésének fontosságát emelte ki, szót emelt az elszakított nemzetrészek, a határon túli magyarok jogainak megóvása érdekében.

Juhász Imre több mint negyedszázada egyetemen oktatja az eljárásjogot, részt vett a 2006-os rendőri törvénysértéseket feltáró Civil Jogász Bizottság munkájában, 2008 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnöke.

Az Alkotmánybíróságról április elején kötelező törvényi rendelkezés folytán távozik Holló András alkotmánybíró, a testület korábbi elnöke, miután betölti 70. életévét. Az új alkotmánybíró személyéről várhatóan délután szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik