Belföld

Ittas vezetőkre vadásznak húsvétkor a rendőrök

Győrben és környékén is a Józan Húsvét jegyében lépnek fel a rend őrei.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a járművezetők – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is –  2013. március 25. és  április 01-je között.

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint “a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas járművezetők kiszűrése Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában.

Húsvétkor valósággal útra kel az ország, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő.

A közúti forgalom jelentős megnövekedése már fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodás hatása a közúti közlekedésre is kiterjed. Ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően ülnek a kormány mögé.

A rendőrség kéri, hogy a gyermekeket és az autóval, valamint kerékpárral érkezőket ne kínálják alkohollal! Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban!

Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt.

A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson  előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és  lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)  visel.

Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzünk meg! Hasznos ajándék lehet a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik