Belföld

Ittas vezetőkre vadásznak húsvétkor a rendőrök

24.hu
24.hu

2013. 03. 25. 15:29

Győrben és környékén is a Józan Húsvét jegyében lépnek fel a rend őrei.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a járművezetők – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően ebben az évben is –  2013. március 25. és  április 01-je között.

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint “a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas járművezetők kiszűrése Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában.

Húsvétkor valósággal útra kel az ország, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő.

A közúti forgalom jelentős megnövekedése már fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodás hatása a közúti közlekedésre is kiterjed. Ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően ülnek a kormány mögé.

A rendőrség kéri, hogy a gyermekeket és az autóval, valamint kerékpárral érkezőket ne kínálják alkohollal! Kérjük a tisztelt gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban!

Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt.

A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáron vagy a kerékpároson  előre fehér-, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó lámpát és fényvisszaverőt helyeztek el, és  lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot)  visel.

Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzünk meg! Hasznos ajándék lehet a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.