Belföld

Az Elmű-Émász beszélne a rezsicsökkentésről

A lakossági áramellátás magyarországi rendszere életképtelenné vált, az áramszolgáltatással kapcsolatos kérdésekről egyeztetést tart szükségesnek a kormányzattal az Elmű-Émász – mondta a csoport igazgatóságának elnöke hétfőn.

Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra – közölte Marie-Theres Thiell, a csoport igazgatóságának elnöke azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon.

Az egyetemes szolgáltatás, azaz a lakossági áramellátás korábban is veszteséges volt, de ezt az áramszolgáltatással kapcsolatos más üzletágak kiegyenlítették. A kormány intézkedései jelentősen növelték az energiaszektor adóterheit, így a 2013-as évre a társaságcsoport szintjén sem várnak nyereséget – jelezte.

A további rezsicsökkentésről szóló hírekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ezekről a sajtóból értesültek. A vállalatcsoport a döntéshozókkal szeretne tárgyalni, akkor is, ha a magyar állam úgy ítéli meg, hogy nincs szükség a német tulajdonosokra, és szeretné visszavásárolni a villamosenergia-szolgáltatást – tette hozzá.

Kevesebb pénz, kevesebb beruházás

Az Elmű adózott eredménye összességében 8,3 milliárd forint volt tavaly, a 2011-es 11,4 milliárd után. Az Émász 4,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2012-ben, míg az előző évben 6,6 milliárd forintot. Az Elműnél a 2011-es évhez hasonlóan 10,3 milliárd forint osztalékot fizetnek ki, az Émásznál pedig 4,2 milliárdot – mondta el Bernhard Lüschper, a vállalatcsoport igazgatóságának tagja

Tavaly az Elmű-Émász társaságcsoport 32 milliárd forintot költött beruházásokra, 22 milliárdot bérekre és 69 milliárdot adókra. Emellett 64 milliárd forint ment döntően magyar alvállalkozói megbízásokra, ebből 25 milliárd volt a beruházás.
Az idei évre a magyar számviteli törvény szerint nulla közeli korrigált éves eredményt várnak.

A tervezett költségcsökkentésről Bernhard Lüschper közölte: körülbelül az eddigi felére csökken a beruházásokra szánt összeg. A törvény által kötelezően előírt fejlesztéseket elvégzik, azok a beruházások maradnak el, amelyek javítanák az áramellátás színvonalát.

Nem az energia drága, hanem a fizetés a kevés

Az energiaköltségek a magyar átlagjövedelmekhez képest magasak, az uniós tagországok átlagánál viszont alacsonyabbak a tarifák – emelte ki a Marie-Theres Thiell. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldásáról több javaslatot is kidolgoztak, de ezekről szándékaik ellenére nem tudtak egyeztetni a döntéshozókkal.

Az igazgatóság elnöke elmondta azt is: a német RWE és az EnBW 1995-ben kormányzati hívásra jött és tett ajánlatot a magyarországi áramszolgáltató cégekre.  Az első években nem, vagy csak nagyon alacsony osztalékot fizettek ki. Az energiaszolgáltatás hosszú távú befektetés, 30-40 év a rendes megtérülési idő – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik