Belföld

Az árhullám után a belvíz lepi el a földeket

arviz-belviz-elontott-ut(210x140)(1).jpg (belvíz, )
arviz-belviz-elontott-ut(210x140)(1).jpg (belvíz, )

Lassan levonulnak az árhullámok, a belvizes területek száma viszont tovább nővekedhet.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában nem volt csapadék, s a következő napokban sem várható jelentős mennyiség, így folytatódhat az árhullám levonulása. A síkvidéki területeken viszont a következő hat napban 25-35 milliméternyi csapadék várható, ami jelentősen megnövelheti a belvízzel elöntött területek nagyságát – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna felső szakasza is apad. Az utóbbi viszont Kocsordnál még árad, ott további néhány centiméteres emelkedés várható. Ráadásul a napokban további havazás is jöhet. Vas, Veszprém, Zala, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is első fokú figyelmeztetés van érvényben.

Kedd reggelig főként a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföld északnyugati részére hullhat 15-25 centiméteres hó. Keleten, délkeleten havas eső várható, északnyugaton, a Kisalföld térségében pedig kevesebb hóra lehet számítani. Emiatt jelentős terület kerülhet még víz alá.


Fotó: MTI / Varga György

Készültség

Mind a 12 vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget, 25 szakaszon első, 27 szakaszon másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

A másodfokú készültséget hétfőn első fokúra mérsékelték a Zagyva Szászberek–Jászberény árvízvédelmi szakaszán, a Tarna Jászjákóhalma–Káli, illetve Jászdózsa–Káli árvízvédelmi szakaszán. Az első fokú készültséget is megszüntették a Túr Nagyhódos-Kölcsei, Kispalád Hármashatár-Tiszakóródi árvízvédelmi szakaszán, a Zagyva Maconkai-Tározó árvízvédelmi szakaszán, valamint a Zagyva Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszának egyes gátőrjárásaiban.

Két helyen ugyanakkor első fokú készültséget rendeltek el: a Hármas-Körös Csongrád–Bánrévei árvízvédelmi szakaszán és a Tisza Tiszaföldvár–Pityókai árvízvédelmi szakaszán. Két helyen, a Hortobágy–Berettyó Bucsa–Nádudvari, valamint a Pusztaecseg–Őzesi árvízvédelmi szakaszán elsőről második fokozatúra növelték a készültséget – tájékoztatta lapunkat Siklósi Gabriella, a Országos Vízügyi Igazgatóság szóvivője. Jelenleg az országban több mint 1100 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből mintegy 1000 kilométeres szakaszon első fokú.

Belvíz

A vízügy szerint 71 700 ezer hektár került víz alá, ebből 30 800 ezer hektár vetés-szántó. Belvízzel az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntések Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak. Jelenleg a vízügyi igazgatóságok 278 szivattyútelepéből 115 üzemel, 10 millió köbméter belvizet emelnek át naponta, eddig összesen 88 millió köbmétert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik