Belföld

Fókabemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban

Az érdeklődők üvegfalú medencében figyelhetik meg a tengeri emlősök viselkedését.

Veprik Róbert igazgató elmondta, az új bemutató helyszínén jelenleg két borjúfóka (Phoca vitulina) látható, Svájcból, a zürichi, illetve a berni állatkertből érkeztek. A fiatal hím és nőstény még nincs egyesztendős.

Hamarosan bővül a szegedi állatkert fókacsapata, Németországból még két nőstény érkezik a Tisza-parti városba. A szakember bízik abban, hogy a tágas bemutatót megkedvelik a tengeri emlősök, és hamarosan utódoknak is örülhetnek majd az állatbarátok.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán partközeli, kevésbé sós vizeiben őshonos borjúfókák a leggyakoribb fókafajnak számítanak. Régebben húsukért és zsírjukért vadászták, ma is sok példány sérül meg vagy pusztul el, amikor beleakad a halászhálókba.

A Szegedi Vadaspark fiatal borjúfókái 80-90 kilogrammosak, a kifejlett példányok tömege elérheti a 170 kilogrammot, testhosszuk megközelítheti a két métert. A faj egyedei a természetben halakkal, rákokkal és puhatestűekkel táplálkoznak, az állatkertekben pedig heringet és tintahalat kapnak.

A fókák a szárazföldön nehézkesen mozognak, a vízben viszont annál fürgébbek. Idejük nagy részét a táplálék keresésével töltik, egy nap négy-nyolc kiló halat is elfogyasztanak.

A faj párzási időszakon kívül magányosan él. A nőstények 2-6, a hímek 3-7 éves korukban válnak ivaréretté. A borjúfókák vemhessége 320 napig tart, általában egy utódot hoznak világra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik