Belföld

Százmilliós fejlesztés a koraszülöttekért

CSecsemő (bizarr)
CSecsemő (bizarr)

Mintegy százmillió forintos fejlesztés nyomán megújul az egri Markhot Ferenc Kórház koraszülöttosztályának műszerparkja, új informatikai rendszert is kiépítenek - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja pénteken az MTI-t.

A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 90 százalékos támogatásával valósul meg – közölte Horváth László a projekt nyitórendezvénye alkalmából.

A 10 százaléknyi önerő nagy részét közadakozásból teremtették elő. A Heves Megyei Önkormányzat által kezdeményezett, Heves megye napjához kapcsolódó jótékonysági esten 6,5 millió forint gyűlt össze erre a célra 2011-ben – tette hozzá.

A fejlesztés révén helyben, édesanyjuktól nem elszakítva lehet majd gyógyítani a gyermekeket – hangsúlyozta Horváth László.

Az egri intézmény koraszülött- és újszülöttosztályán jelenleg rendelkezésre álló műszerek és gépek átlagos életkora 14 év, de van közöttük 33 éves is.

A betegőrző monitorok, az újszülöttek 24 órás megfigyelését biztosító informatikai és monitorozási berendezések elavultak. A rossz műszaki állapot miatt az ellátott betegek közül évente átlagosan harminc kisbaba kerül át másik városban működő úgynevezett perinatális intenzív centrumba.

A fejlesztés keretében 25 korszerű eszközt szereznek be: lélegeztetőgépeket, intenzív, klinikai és hordozható inkubátorokat, betegőrző monitorokat, infúziós pumpákat, vérgáz-analizátort, hordozható ultrahangkészüléket.

Ehhez kapcsolódóan informatikai fejlesztés is történik, amely a digitális adatrögzítést, adatkezelést és -tárolást, a gyors kiértékelést teszi lehetővé. Ez a rendszer összekapcsolja az új készülékeket a kórház meglévő informatikai rendszerével, és szükség esetén biztosítja a kommunikációt más kórházakkal, klinikai intézetekkel is.

A szakemberek a sikeres pályázattól azt várják, hogy megnövekednek az Egerben születő, koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülöttek életesélyei, nő a helyben ellátott esetek száma is.

A projekt előreláthatólag 2013. július 31-én fejeződik be – közölte a kormánymegbízott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik