Belföld

Offshore cég intézi az ázsiaiak tartózkodási engedélyeit?

A Demokratikus Koalíció (DK) elképzelhetőnek tartja, hogy a parlament gazdasági bizottsága egy offshore hátterű céget bízott meg a kínaiak és vietnamiak magyarországi tartózkodási engedélyeinek intézésével. A bizottság fideszes alelnöke ezt cáfolja.

Varju László sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra a törvénymódosításra, amelyik alapján magyarországi tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli állampolgár, aki legalább 250 ezer eurónyi, öt évre szóló magyar értékpapírt vásárol.

A törvény alapján a parlament gazdasági bizottsága határozza meg, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek egy-egy ország esetében szerződést köthetnek a kötvénykibocsátásról az Államadósság Kezelő Központ (ÁAK) Zrt.-vel – ismertette.

Azt mondta, Vietnammal és Kínával kapcsolatban a bizottság egy olyan céget jelölt ki, amelyet a Kajmán-szigetekre jegyeztek be és egy kínai és egy magyar ügyvezetője van. A DK szerint lehetséges, hogy egy offshore cégről van szó, ezért a politikus az ügyben kérdésekkel fordul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Arra a kérdésre, hogy van-e konkrét bizonyítékuk a cég offshore hátterére, azt felelte, mielőtt állításokat fogalmaznának meg, választ szeretnének kapni a minisztertől.

Koszorús László, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes alelnöke határozottan cáfolta, hogy a testület egy offshore hátterű céget bízott volna meg a kínai és vietnami állampolgárok magyarországi tartózkodási engedélyeinek intézésével.

Hozzátette, hogy a DK-t jelenleg vezető Gyurcsány Ferenc, illetve Varju László – még kormányon – olyan törvényeket hoztak, amelyek elősegítették, hogy százmilliókat lehessen külföldre vinni. Szavai szerint ezzel éltek az egykori miniszterelnök volt üzlettársai, például a leköszönt jegybankelnök, Simor András is.

Leszögezte, hogy a gazdasági bizottság által jóváhagyott cég viszont nem kiviszi a pénzt, hanem dollármilliókat hoz Magyarországra.

Rámutatott: az tekinthető offshore vállalkozásnak, amelyik nem fedi fel a tulajdonosait. A bevándorlási programban viszont csak olyan cég vehet részt, amelynek tulajdonosai feltárják kilétüket – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy az említett társaság fő tulajdonosa a több milliárd dolláros forgalmat bonyolító kínai Wanhua vezetője, Simon Wu. Neki többet között a BorsodChem Zrt. is a tulajdonában van. Mellette tulajdonos még Lian Wang, a Deutsche Bank és a Morgan Stanley egykori munkatársa, Jonathan Chan valamint a magyar Boros Attila – közölte.

Az üzleti életben természetes és jól bevált formula, hogy ha egy cég külföldön értékesíti a magyarországi érték- vagy állampapírokat, akkor azt külföldön is jegyzik be – mondta Koszorús László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik