Belföld

„Nem lehetett gyorsabban kimenteni az embereket”

A miniszterelnök szerint a múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket.

A múlt heti rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet elhárításával kapcsolatban Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, a mentés első számú célja megvalósult, mert az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt.

Közölte: ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák – mert emberileg nem lehetséges – gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten. “Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket” – jelentette ki a kormányfő.

(fotó: MTI)

A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: “ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni”.

A miniszterelnök szavai szerint a mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.

Ajánlott videó