Belföld

Biztonságiak szállták meg a Sirályt

Péntek reggel a VI. kerületi önkormányzat emberei lerohanták a Sirály nevű szórakozóhelyet.

Az önkormányzat biztonsági szolgálatának emberei betörték az ajtót, és megszállták a Király utcai szórakozóhelyet. A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint lecserélték a zárat, és nem engednek be senkit. Ugyanakkor az üzemeltető Marom Egyesület 15 aktivistája bennmaradt.

Délelőtt, fél 11 után a rendőrség és a katasztrófavédelem is megjelent a helyszínen, de nem sokkal azután távoztak. A hely egyik vezetője, Schönberger Ádám a hvg.hu-nak elmondta, csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy levelet a Fővárosi Önkormányzattól, hogy ma reggelig el kell hagyniuk a helyet.

Közben a Marom Klub Egyesület a Facebookon szólította fel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt.-t (BFVK), hogy „erőszakos megoldások keresése helyett térjen vissza a helyzet tárgyalásos rendezéséhez”. Mint írták, “mivel együttműködési szándékunkról folyamatosan biztosítottuk mind a BFKV Zrt.-t, mind a Fővárosi és a Terézvárosi Önkormányzatot, az ultimátumszerű felszólítást nem tudjuk elfogadni. A kiürítésre szabott határidő nem elegendő az ingatlan elhagyására és egyesületünk tulajdonában levő eszközök biztonságos eltávolítására, így a BFVK Zrt. ultimátuma a Marom Klub Egyesület működését veszélyezteti.”

Sérelmezik, hogy magukat biztonsági embernek mondó személyek erőszakosan behatoltak a kulturális központba, egyesületük tagjait nem engedik be, így akadályozzák működésüket és meggátolják őket, hogy a tulajdonukban álló tárgyakhoz hozzáférjenek.

Délután több tucatnyi klubtag visszafoglalta a Sirály, többen lementek a pincehelyiségbe is, “egyelőre farkasszemet nézünk a biztonságiakkal” – írja a hvg.hu. A Facebookon azt írják a sirályosok, hogy a biztonsági őrök többször erőszakot alkalmaztak, egyik esetben személyi szabadságot korlátoztak és megfenyegették az egyik aktivistájukat.

Este hat után a rendőrök elhagyták a helyszínt, a Sirályban tartozódók a Facebookon riadoztattak: azonnali segítséget kérünk, videósok, jogászok kellenének, mostantól nem véd minket senki a nyíltan agresszív kamu biztonságiaktól – írják.


A Sirály 2012 márciusában
Fotó: MTI / Beliczay László

“Amennyiben a jelenlegi, jogszerűtlen állapot fennmarad, nem tudjuk megrendezni a legfontosabb zsidó ünnephez, Pészachoz kapcsolódó rendezvényeinket sem, így a BFVK Zrt. beavatkozása miatt elmaradhat hagyományos széderesti ünnepségünk is.” Arra is emlékztetnek, hogy “eddigi sokszínű tevékenységünk elismerését jelzi, hogy a közelmúltban személyesen vett részt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Halász János egy rendezvényünkön, hasonlóan a kulturális élet számos másik szereplőjéhez; zenekarokhoz és színházi társulatokhoz”.

Az Index közben arról írt, hogy kormányzati körökben úgy tartják, a Sirályban szervezték a közelmúlt több ellenzéki megmozdulását, így székházfoglalást is. Schönberger is megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civilszervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban, ugyanakkor arról ő nem hallott, hogy bárki a hellyel kötötte volna össze az ellenzéki tüntetéseket.

Korábban sem volt felhőtlen a Sirály és az önkormányzat viszonya, legutóbb tavaly május 10-én zárta be az utóbbi a művészeti központot, arra hivatkozva, hogy az épület életveszélyes.Egy évvel korábban az alternaítv szórakozóhelyek elleni támadás részeként értelmezték sokan, hogy a Zöld Pardon, a Rio és a Tűzraktér után a Sirály bezárását is eltervezte a Fővárosi Önkormányzat.

Tarlós István főpolgármester akkor azt írta az üzemeltető nonprofit cégnek, hogy május 26-án délelőtt tíz óráig adják át “rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiürítve, tisztán” az épületet a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik