Belföld

Balog kioktatta az amerikai követet

Balog-Zoltan-(430x286)(2).jpg (Balog Zoltán )
Balog-Zoltan-(430x286)(2).jpg (Balog Zoltán )

A kettős mérce árt az Egyesült Államok magyarországi jó hírének – írja levelében a miniszter.

A pénteki keltezésű levélben, amelyet a Balog Zoltán a honlapján tett közzé, emlékeztetett arra: Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet keddi nyilatkozatában “mélységesen csalódást keltőnek” minősítette Szaniszló Ferenc kitüntetését, és nehezményezte, hogy “a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést”. Balog Zoltán felidézte, hogy a kitüntetéssel kapcsolatos “hibás” döntését a sajtó nyilvánossága előtt rögtön elismerte.

A miniszter egyúttal beszámolt arról, hogy a hónap elején John Kerry szenátor és Michelle Obama, az amerikai elnök felesége díjat készült adományozni az egyiptomi Samira Ibrahimnak a női jogokért tett erőfeszítéseiért. A bejelentést követően azonban nyilvánosságot kaptak a jelölt emberi méltóságot sértő kijelentései, emiatt az amerikai külügyminisztérium “kihúzta a kitüntetésre várók listájáról” – írta. Hozzátette, a szóvivő arra hivatkozott, hogy nem volt tudomásuk a vitatott kijelentésekről, és a díjat jogvédő aktivistaként kifejtett tevékenysége alapján ítélték Samira Ibrahimnak.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzet pénteki számában a Weekly Standard című lapra hivatkozva arról számolt be, hogy Samira Ibrahim Twitter-fiókjában antiszemita kijelentések olvashatók. Balog Zoltán levelében arra kérte a diplomatát, tájékoztassa arról, hogy az amerikai kormány miként kezelte az ügyet, és milyen következtetéseket vontak le, milyen lépéseket tettek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset. Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a két helyzet megítélésben tapasztalható kettős mérce árt az Egyesült Államok magyarországi jó hírének.

Szaniszló Ferenc március 14-én kapta meg a díjat Balog Zoltántól. „Magyarország kormányának döntése, hogy állami kitüntetést adományoz Szaniszló Ferencnek – egy olyan személynek, aki a nyilvánosság előtt gyűlöletbeszédet használt – mélységesen csalódást keltő – mondta az eset kapcsán Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

Az emberi erőforrások minisztere levélben kérte vissza a kitüntetést, amit ő adott át neki. Mint írta, az újságíró elmúlt években tett kijelentéseiről csak most értesült és azokkal nem tud azonosulni, mert szemben állnak az ő saját és a kormány által képviselt értékekkel. Az újságíró műsora rendkívüli különkiadásában jelentette be, hogy visszaadja a neki ítélt kitüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik