Belföld

Bajnai: Magyarország ma nem egy normális ország

bajnai (bajnai, )
bajnai (bajnai, )

A volt miniszterelnök egy pénteki lakossági fórumon Salgótarjánban arról beszélt, hogy az országot az elmúlt években tévútra vitte egy rossz politika.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője úgy látja, ez a rossz politika abból szervezi magát, hogy magyart a magyarral szembefordít. Úgy fogalmazott, hogy a rossz politikából direkt módon következik a rossz kormányzás, “ami a mindennapi életünkbe mar bele”.

Bajnai Gordon annak kapcsán, hogy huszonnégy éve, 1989. március 22-én alakult meg az Ellenzéki Kerekasztal, azt mondta, “talán kivétel nélkül visszasírnánk a mai politikusok akkori nézeteit, visszasírnánk az akkori Fideszt, és talán jobbat tenne Magyarországnak, ha a miniszterelnöke az az Orbán Viktor lenne, aki akkor volt”.

Bajnai az elmúlt húsz év legmeghatározóbb politikusának nevezte Orbán Viktort, hozzátéve: “Valamikor ő volt a rendszerváltás szimbóluma, ma pedig annak a rendszernek a szimbóluma, amelyet le kell váltanunk”.

Az ellenzéki politikus beszélt arról is, hogy a kormány Európa kérdésében is megosztotta az országot, “ide akartunk tartozni mindig, most pedig azt mondják nekünk, hogy Európa ellen szabadságharcot kell vívnunk”.

Bajnai Gordon azt mondta: a legutóbbi alkotmánymódosítás után, amellyel felszámolták a jogbiztonságot Magyarországon, folytatnunk kell a szabadságharcot, de akik ellen folytatnunk kell, nem Brüsszelben vannak, hanem most kormányon.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem elég “a kártékony, csak a saját, szűk érdekét gyarapító rezsim” leváltása, “itt a normális országot akarók nagyon sokszínű közösségét, választói koalícióját kell létrehoznunk azzal a valójában nagyon pici kisebbséggel szemben, amelyik erős manipulációval megpróbálja a hatalmat megtartani, és Magyarországra ráerőltetni azt a polipot, amely az országot uralja”.

Beszélt arról is, hogy a választási rendszer kényszere miatt az ellenzéki összefogás szereplőinek legkésőbb őszre meg kell állapodniuk a közös jelöltekről. Egy másik kérdésre válaszolva arra is kitért: az, hogy a kormány el akarja titkolni a határon túli magyar állampolgárok névjegyzékét, “nyilvánvalóan elfogadhatatlan, a választási csalás lehetőségét legalább is magában hordozza”. Bajnai Gordon szerint nem elfogadható az az érv, hogy védeni kell a külhoni magyar polgárok adatait hazájuk kormányától.

Orbán Viktor 60 ezer levelet küldött Erdélybe az új magyar polgároknak név szerint, felcímzett borítékban, erre azt mondják erdélyi ismerőseim, nyilvánvaló, hogy ezt a román posta azonnal beszkennelte, ott van tálcán a 60 ezer adat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik