Belföld

Az államé lehet az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztároló

24.hu
24.hu

2013. 03. 22. 15:00

Szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztárolót üzemeltető MMBF Zrt. tulajdonjogának átruházásáról.

A szándéknyilatkozat értelmében a magyar állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján 51 százalékos többségi részesedést szerez az MMBF-ben. A jelenleg meglévő 72,46 százaléknyi Mol-részesedésből fennmaradó 21,46 százalékot pedig az MMBF-ben eddig is kisebbségi tulajdonos MSZKSZ vásárolja meg. Így az elképzelések szerint az MMBF tulajdonosi struktúrája úgy alakul majd, hogy az 51 százalékos MNV mellett az MSZKSZ 49 százalékos részvénycsomag felett rendelkezik – derül ki a közleményből. A felek rögzítették, hogy a tulajdonátruházási szerződéseket a szükséges vagyonértékelések elvégzése után, 90 napon belül megkötik.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek haladéktalanul meg kell kezdenie a tárgyalásokat arról, hogy az állam többségi részesedést vásároljon az MMBF Földgáztároló Zrt.-ben. A vásárlás célja, hogy erősödjön az állam szerepe a stratégiailag kiemelt fontosságú energiagazdálkodásban, illetve az ország energiaellátásának stabilitása érdekében van rá szükség – indokol a kormányhatározat.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009-ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén túl kereskedelmi célú készleteket is tárol. A Szőreg-1 biztonsági gáztároló segítségével az állam még a téli hónapokban is garantálni tudja a lakosság számára a lehető legalacsonyabb gázárat, ezzel támogatva a rezsicsökkentési törekvéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.