Belföld

Tombolt a szél, de nem lesz veszélyhelyzet

Fákat döntött ki és villanyvezetékeket tett tönkre a viharos szél.

Országszerte károkat okozott a viharos szél pénteken, a megyei műveletirányítási központokba folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mint Hajdu Márton kiemelte: a viharos erejű szél három megyében okozott áramkimaradást, és országosan csaknem százötven műszaki mentést hajtottak végre a katasztrófavédelem tűzoltóegységei pénteken. A legtöbbször útra, villanyvezetékre dőlt fákat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Budapesten a Kerepesi úton egy óriás reklámtáblát szakított le a szél, az I. kerületi Csalogány utcában pedig egy hirdetőoszlop életveszélyesen megdőlt a széllökések hatására. Ahhoz, hogy ezt a veszélyt a tűzoltók elháríthassák, az igazgatóság speciális műszaki szállító járművének kellett a parkoló autókat áthelyezniük, hogy a daru hozzáférhessen a megdőlt oszlophoz.
Pest megyében, Gödöllőn a HÉV sínére is dőlt egy fa, és akadályozta a közlekedést.

Zala, Fejér, Csongrád, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is számos alkalommal riasztották a tűzoltókat kidőlt fák, megrongálódott épületek és egyéb viharkárok miatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kora délután harminckét településen csaknem 14 ezer fogyasztónál nem volt áram, leggyakrabban a vezetékek szakadása, az oszlopok kidőlése miatt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Karcsán 560 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, Cigándon pedig 750 háztartásban aggregátorok biztosítják az áramot.

Délelőtt Hajdú-Bihar megyében is több településen voltak áramkimaradások. Kora délután az áramkimaradás még körülbelül ezerötszáz fogyasztót érintett Debrecenben, Hajdúdorogon, Hajdúnánáson, Nyíradonyban, Bihartordán és Fülöpön. Jelenleg az ország tizenhárom megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest – és Budapesten citromsárga, vagyis első fokú riasztások vannak érvényben a viharos szél és több helyen a hófúvás miatt is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a péntek délelőtti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: északkeleten és az ország középső sávjában a déli, kora délutáni órákig viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések várhatók, ezek az esti órákig fokozatosan 60 kilométer/óra alá mérséklődnek.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem várható – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik