Belföld

A németek már nem tudják követni Orbánékat

A magyar–német kapcsolatokra az utóbbi másfél évben jellemző nyugalom elszállt – mondta a nol.hu-nak egy neve elhallgatását kérő német forrás.

A német politika és ezen belül a kereszténydemokraták és a bajor keresztényszociálisok (Orbán Viktor eddigi fő támogatói az Európai Néppártban) a keresztülerőltetett negyedik alkotmánymódosítás kapcsán úgy érzik: a magyar kormány semmilyen kompromisszumra nem hajlandó.

Brüsszel hiába kérte a szavazás elhalasztását, amíg a velencei bizottság megvizsgálja a vitatott pontokat, ennek a magyar kormány nem tett eleget. Ez értetlenséget váltott ki a németeknél. Bár forrásunk is elismeri, hogy a törvényeket egyelőre nem tanulmányozták behatóan, úgy vélik, hogy a magyarok igazán megvárhatták volna a velencei bizottság értékelését, és ezzel „kihúzták volna a támadások méregfogát”.

Főleg ez a magatartás késztette megszólalásra Michael Linket, a német külügyminisztérium államminiszterét és Angela Merkel kancellárt, aki a parlamenti szavazás napján Berlinben tárgyaló Áder János államfővel üzent a magyar kormánynak, hogy bánjon felelősségteljesebben a kétharmaddal. Ez motiválta a bajor parlament elnökét, Barbara Stammot, aki az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy nem fogadja a Münchenben tárgyaló Kövér Lászlót (ezt a lépést a Fideszben különösen sértelmesnek érzik). Merkel szavai mögött egy másik forrásunk aggodalmat is érez: eszerint az európai gazdaságpolitikában (szigorú költségvetési politikában) eddig Berlin szövetségesének számító Orbán ezzel „felesleges támadásoknak” teszi ki magát. Egy újabb front nyitására pedig semmi szüksége a kancellárnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik