Belföld

Új mobil labor a katasztrófavédőknek

A keddi, fővárosi ünnepségen adták át a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új katasztrófavédelmi mobil laborját, amely a veszélyhelyzeteknél történő beavatkozásoknál és a hatósági ellenőrzés során is segíti az igazgatóság munkáját.

A Land Rover Defender terepjáró 2200 köbcentiméteres motorral készült, az összekrék meghajtás segítségével rossz útviszonyok között is megállja a helyét, a jármű elejére szerelt csörlő a legnehezebb helyzetekbből is ki tudja húzni a járművet.

A veszélyes anyagok szállításának ellenőrzése (ADR, RID) során rendelkezésre áll a fedélzeten a „mini iroda” laptoppal és nyomtatóval, de megtalálhatók a felszerelések között a közúti ellenőrzéshez a villogó jelzőfénnyel szerelt terelőkúpok és lassításra utasító tábla is.

A jármű szekrényében helyt kapott a lézeres távmérő, a rakterek átvizsgálásához használatos teleszkópos tükör, és az éjszakai ellenőrzéseket segíti az infra távcső is.

A járműben található, radioaktív anyagok érzékelésére alkalmas detektort akár menet közben is használhatja a szolgálat, de állványra szerelve is működtethető, amely a jeleket rádióhullámokkal továbbítja a járműbe, ugyanúgy, mint a felszerelés részét képező meteorológiai mérőműszer. A katasztrófavédelmi mobil labor fontos egysége még az a berendezés is, amely a veszélyes anyagok legszélesebb skáláját képes pontosan azonosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik