Belföld

Rendkívüli árvizek jöhetnek

árvíz (árvíz, felsőzsolca)
árvíz (árvíz, felsőzsolca)

A jelenlegi adatok alapján a Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli árvízi helyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Budapesten.

Molnár Béla elmondta, jelenleg kis és közepes árhullámok vonulnak le a magyarországi folyókon, de jelentős csapadék esetén nem zárható ki rendkívüli helyzet kialakulása sem. Az utóbbi elsősorban a Sajón és a Murán, illetve azok vízgyűjtő területein állhat elő igen gyorsan – jelezte, hozzátéve, hogy a vízügy felkészült a helyzet kezelésére, és mindennap jelentést küld Pintér Sándor belügyminiszternek.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató egy hónappal ezelőtt azt mondta, nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban. A biztosítók mégis nagy áradásra számítanak.

A 25 biztosító ajánlatát kínáló CLB azt közölte, hogy az elmúlt évek legnagyobb áradásával számolnak a vízügyi szakemberek tavasszal, mert rekordmennyiségű hó halmozódott fel a hazai folyók, különösen a Duna, az Ipoly, a Sajó, a Hernád és a Dráva vízgyűjtő területein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik