Belföld

Világvége helyett új világ

tevenezo(960x640)(1).jpg (tévénéző)
tevenezo(960x640)(1).jpg (tévénéző)

Ezzel a mottóval rendeznek mától kétnapos konferenciát a digitális átállásról Velencén. A változás azokat érinti elsősorban, akiknek nincs kábeltévéjük vagy műholdas tévéelőizetésük, akik még szoba- vagy tetőantennával néznek tv-adásokat.

A felhasználóknak a digitális átállás azt jelenti, hogy megszűnik a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás, a helyébe digitális földfelszíni műsorszórás lép. A digitális átállásnál a fogyasztó továbbra is alkalmazhatja a földfelszíni vételt, annak digitális formáját, de áttérhet kábel-, műholdas vagy akár internetalapú IP-televíziózásra is. A digitális adás jobb kép- és hangminőséget tesz lehetővé, továbbá nyelvválasztást, a tartalom megszűrését, a műsorok rögzítését és elektronikus programújságot.

Egymillió embert érint

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója szerint : „A kutatások alapján Magyarországon mintegy 550 ezer háztartást, tehát legalább egymillió embert érint ez az átállás, amit egy múlt heti sajtótájékoztatón már vázoltunk, de ez a konferencia is segítheti a szakmai szervezetek együttműködését. Fontos információ lehet például az is, ha valaki most szeretné lecserélni a tv-készülékét, milyen dekóderrel vagy csatlakozóval ellátott készüléket vásároljon. Az eljárás, az analóg rendszerekről történő digitális sugárzás, egy technikai eljárás, átállás, amit ahhoz lehet a legjobban hasonlítani, amikor a fekete-fehér televíziózás áttért a színes sugárzásra.

Itt is hasonlóról van szó, azzal a különbséggel, hogy sokaknak nem kell lecserélnie a tv-készülékét, amennyiben a digitális vevő-egység kompatibilis a tv-vel. Ha nem az, akkor készüléket kell cserélni, de a kutatásaink alapján ez minimális számú nézőre vonatkozik csak. Mintegy 50 ezer olyan háztartás van az országban, ahol szintén szoba- vagy tetőantennával nézik az adást,  rászorultsági alapon igényelhetnek ingyenesen telepített set-top-boxokat, vagy a helyi kábeltársasággal egyeztetve ingyenesen bekötik a kábel tv-t, amin a hét adó műsoráért továbbra sem kell majd fizetni.

Csatornakiosztás

Piller András, a digitális átállásért felelős Antenna Hungária vezérigazgatója elmondta, hogy „az AH 2008-ban nyerte el a digitális multiplexek üzemeltetési jogosultságát, tehát ennek már 5 éve. Azóta kiépült a digitális földfelszíni televíziós hálózat, amelynek lakossági lefedettsége 98%-os, a MinDig TV ingyenes szolgáltatásunkat immáron 350 ezer háztartás használja. Fő céljuk, hogy lehetőség szerint az összes érintett analóg földfelszíni háztartás felé eljuttassuk az üzenetet, hogy át kell állniuk a digitális vételre.

Az Antenna Hungária várakozásai szerint az érintett analóg földfelszíni felhasználók túlnyomó része továbbra is előfizetési díj nélkül fog tévézni, tehát az ingyenes MinDig TV-re áll át. Azok számára, akik fizetős vételi megoldást terveznek, véleményünk szerint a legoptimálisabb megoldás a MinDig TV Extra igénybe vétele, hiszen ezeket a csatornákat ugyanúgy tető- vagy szobaantennával lehet elérni, mint a meglévő analóg adásokat.”

Jelenleg a közszolgálati csatornákon kívül (M1 HD, M2 HD, Duna TV, Duna World), az országos kereskedelmi csatornák (RTL KLUB, TV2) foghatóak akár szobaantennával is, ezekhez csatlakozik majd a digitális átállás során az Euronews is, előbb feliratozva, később magyarul.

A felszabaduló frekvenciáért a jelenlegi mobilszolgáltatók is versenyeznek, előtérbe helyezve a jobb adatátvitelt. Az is elképzelhető, hogy újabb mobiltársaság jelenik meg a piacon ennek igénybevételére, de ez majd a pályáztatások során válik véglegessé.

Reklámipar

Somlói Zsolt, a Mindshare reklámügynökség egyik tulajdonosa elmondta, hogy „ugyan csökkentek a tv-s költések az elmúlt években, de potenciális az a célcsoport, akik a bővített szolgáltatást veszik majd igénybe, ezáltal több százezer új ügyfélre tehetnek szert a médiaügynökségek. A nagyobb nézőszámmal, a több csatornával nézettségnövelést lehet elérni, amivel nőhet a GRP.

A set-top-boxon az adások rögzíthetőek, ami azt jelenti, hogy valaki később is vissza tudja nézi a felvett műsort, a benne található reklámokkal együtt. Ausztrál adat az, hogy az időben eltolt tévénézés, a tévézésre fordított idő pusztán 5%-át teszi ki. Szintén fontos, hogy a rögzített műsorok reklámblokkjait 50%-ban nem tekerik át, ezáltal akár egy olyan új közönség  kerülhet a reflektorfénybe, akik potenciálisan, a GRP növekedésben aktív  szerepet játszhatnak.

Az Európai Unióban elsőként Hollandia vezette be a digitális földi sugárzást, majd Svédország és Finnország követte. 2007-től Németország is áttért az analóg helyett a digitális adásokra. Magyarországon mintegy 550 ezer háztartást, legalább egymillió embert érint az átállás, amely október végéig két ütemben valósul meg, ezt követően mindenki kizárólag a korszerűbb digitális rendszerben televíziózhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik