Belföld

Borkai megköszönte Győr lakosságnak a segítségnyújtást

Borkai elmondta: büszke a győriek példaértékű helytállására és segítőkészségére, melyet az időjárási krízishelyzet idején tanúsítottak.

Március 15-én összefogásból és emberségből is jelesre vizsgáztak a győriek. A városi rádiók koordinálásával létrejött széleskörű lakossági mozgalom segítette az utakon bajba jutottakat…

A rendkívüli időjárás miatt több ezren akadtak el az utakon, és sokan rekedtek városunkban is. A győriek önzetlenül ajánlották fel segítségüket, akciókat szerveztek az utakon veszteglők ellátásáért. Az akciók koordinálásához a Győr+ Rádió és az Ozone FM összekapcsolt adása biztosította a hátteret. A két rádió munkatársai a hétvégén emberfeletti munkát végeztek, a lakosságot a nap 24 órájában folyamatosan tájékoztatták az utak járhatóságáról, több nyelven is információkkal látták el a hallgatókat, és összefogták a lakossági kezdeményezéseket. A győri civilek önfeláldozó módon szerveztek gyűjtéseket, és juttatták el az élelmet, vagy épp a meleg teát a bajba jutottaknak.

Oklevelet és ajándékcsomag kaptak

Az akciókban közreműködők, műsorvezetők, tudósítók, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt, valamint a civil, győri polgárok helytállását Borkai Zsolt polgármester oklevéllel és ajándékcsomaggal köszönte meg a város nevében. Mint mondta, büszke a győriek példamutató helytállására, legszívesebben minden győrit meghívott volna, ám mivel több ezer emberről van szó, ez nem volt lehetséges. Az ünnepségen jelen lévő civil, egyszerű győri polgároktól azt kérte ezért, ahány embernek csak tudják, adják át a város köszönetét, mert az nem csak a meghívottaknak, de mindenkinek szól.  Mint mondta, a helyszíneken járva maga is tapasztalta azt az erőt, amit a győri rádiók közös adása adott a bajba jutottaknak és a segítőknek egyaránt. A rádiók a nagybetűs média szerepét játszották a történetben. – fogalmazott, majd hozzátette, a győriek emberségességének országosan is híre ment.

Dr. Báthy Andrásné a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat- Dunántúli Regionális Központjának vezetője hangsúlyozta, segítő munkájuk során megható érzés volt látni, hogy mennyi győri csatlakozik be önként a munkába. Köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek azért a pontos tájékoztatásért, amelynek révén célzottan tudtak segíteni az elakadtakon, valamint a polgármesternek azért az anyagi támogatásért, amelynek segítségével tudtak annyi élelmiszert vásárolni, ami vasárnapig kitartott.

Borbélyné Nagy Ágnes a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója kifejtette, a katasztrófavédelmi igazgatóság a külföldi járművezetők tájékoztatásához kért tolmácsolási segítséget. Kezdetben ebben vettek részt, majd fogadták az osztrák Vöröskereszt munkatársait, akik az autópályán kezdték a takarók, enni- és innivalók osztását.

A kritikus három nap alatt fogalommá vált „Lajta 26.” elindítója, Tamasics Gábor volt, aki személyesen nem tudott részt venni a köszöntésen. Tamasics Gábor barátjával, Németh Szilárddal fogott össze és kérték a rádiókon keresztül, hogy aki teheti, hozzon élelmiszert, teát a rögtönzött utcai „elosztóközpontba”. Németh Szilárd kérdésünkre elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy a hívó szót ennyien meghallják. „Az emberek csak jöttek, és az autó pillanatok alatt megtelt.” Hozzátette: „kemény, embert próbáló napok voltak, de vitt előre minket a tudat, hogy az emberek bajban vannak, és nekünk segítenünk kell rajtuk.” A rádió rendkívüli adásából csak „Marcsi” néven ismert Gyimesi Mária a Lajta utcai kezdeményezés koordinátoraként tevékenykedett. A szükség óráiban rengeteg telefont intézett, utólag már sokkal szűkszavúbb. Szerényen csupán ennyit kívánt nyilatkozni: „Köszönet minden embertársunknak, akik segítettek abban, hogy mi segíteni tudjunk!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik