Belföld

Az LMP támogatja a pedagógusok sztrájkját

Az LMP véleménye szerint a pedagógusoknak nyomást kell gyakorolniuk az államra és a kormányra.

Osztolykán Ágnes, a párt képviselője utalt arra, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban gördülő sztrájkot hirdetett hétfőre, de ennek megkezdését még a múlt héten felfüggesztették. “A PDSZ nem mehet bele olyan sztrájkba, amelynek a feltételei nem tisztázottak 100 százalékig” – mondta akkor Mendrey László, a PDSZ elnöke, hozzátéve: szerdán munkaügyi bírósághoz fordult a szakszervezet, hogy mondja ki, a közoktatásban dolgozók nem kötelezhetőek az elégséges szolgáltatás biztosítására.

Eközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tárgyalást kezdeményezett a PDSZ-szel az elégséges szolgáltatásról. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár pedig arról beszélt, hogy okafogyottak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkkövetelései, ugyanakkor örömmel fogadják, hogy az érdekvédelmi szervezet a munkabeszüntetést a megfelelő jogi keretek között akarja elindítani.

Osztolykán Ágnes azt mondta: az LMP információi szerint nem sikerül megegyezni és a kormányzati szereplők nem is tartják partnernek a PDSZ-t. Úgy értesültek, hogy beindult “egy suttogó propaganda, ami a kádári időket idézi”, és több helyen kirúgással fenyegették a sztrájkhoz csatlakozó tanárokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik