Belföld

A víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentését tárgyalja a Ház

Az Országgyűlés mai ülésén a kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódó újabb törvényjavaslat tárgyalásával folytatja munkáját.

Az ülésnap 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, elsőként pedig a fideszes Németh Szilárd rezsicsökkentést kiterjesztő javaslatáról indulhat vita. Az előterjesztés elfogadása esetén törvény mondaná ki, hogy a január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés után július 1-jével ugyanekkora mértékben kell mérsékelni a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjakat is.

Az Országgyűlés ezt megelőzően két határozatot is hozott a rezsicsökkentés érvényesítése érdekében: múlt kedden kivételes sürgős eljárással tiltotta meg az áram- és gázszolgáltatóknak a különadók fogyasztókra hárítását, míg csütörtökön, rendkívüli parlamenti ülésen ruházta fel rendeletalkotási joggal az energiahivatalt.

Ma vita kezdődhet a Gárdonyi Géza-emléknap kijelöléséről is. Fideszes képviselők határozati javaslatukban azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés az író születésének 150. évfordulója alkalmából október 17-ét, az egri vár védőinek török seregek felett aratott győzelme napját jelölje ki erre a célra. Nyitrai Zsolt és L. Simon László javasolták azt is, hogy az iskolákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem kiemelkedő eseményére.

A nap további részében tárgyalhatják azt a szintén kormánypárti javaslatot, amelynek értelmében nemzetbiztonsági érdekre, vagy a külügyi kapcsolatok védelmére hivatkozva megtagadhatóvá válna a magyar állampolgárságot kérelmezők állampolgárság szerinti megoszlására, valamint a kérelmek benyújtásának földrajzi helyére vonatkozó adatok kiadása.

Ugyancsak ma kezdődik általános vita a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, valamint a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés kihirdetéséről, továbbá a 2009-2010-es nemzeti éghajlat-változási programról szóló jelentésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik